Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се съгласиха с нов механизъм за притока на мигранти

Френският президент Еманюел Макрон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

14 страни-членки на Европейския съюз се споразумяха за нов "механизъм за солидарност", предложен от Германия и Франция, за разпределяне на мигранти в целия единен блок, заяви в понеделник френският президент Еманюел Макрон, съобщава Ройтерс

Неговото изявление факт, след като министрите на външните и на вътрешните работи на ЕС се събраха по-рано в Париж, за да обсъдят въпросите, свързани с имиграцията и сигурността.

На заседанието не присъства италианският вътрешен министър Матео Салвини, който изрази категорично несъгласие с това Париж и Берлин да определят миграционната политика на Съюза за сметка на пряко засегнати държави като Италия.

"Заключението на тази сутрешна среща е, че 14 държави-членки на този етап са изразили принципно съгласие с френско-германския документ," посочи Макрон пред журналисти.

Той обясни, че 8 от тези 14 страни членки на Евросъюза - Франция, Германия, Финландия, Люксембург, Португалия, Литва, Хърватия и Ирландия - са задействали новия механизъм за солидарност, предложен от Париж и Берлин. Макрон не уточни, които са останалите шест държави от съюза.

Френското президентство съобщи, че се предвижда и ускоряване на връщането на мигранти, които нямат право на убежище. Това обаче е сложна задача, тъй като изисква сътрудничеството на страните.

Макрон изрази надежда, че всички страни членки ще се включат в механизма, като отново го свърза с разпределянето на част от структурните фондове на ЕС. Коментирайки нежеланието на някои страни-членки да участват в механизма за разпределение на мигрантите, Еманюел Макрон каза:

"Европа не може да бъде по поръчка. Не може да имаме държави, които казват: "Не искаме вашата Европа на споделен товар, но искаме, когато е за структурни фондове. Това няма да продължи така, или поне във всеки случай аз няма да се подпиша под финансови средства в тази посока".

Еманюел Макрон също така каза, че Франция е поискала от либийското правителство да гарантира, че мигрантите вече няма да бъдат задържани в страната и че ще бъдат взети подходящи мерки, за да се гарантира тяхната безопасност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков за помощта от САЩ: Каквото и да получат украинците, няма да им помогне

Кремъл изрази днес пренебрежение към очакваното към края на седмицата отпускане на дългоочакваната нова американска военна помощ за Украйна. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че каквото и да получат украинците, няма да им помогне за промяна на ситуацията на фронта в тяхна полза.  Според Песков военната помощ била част от колониалната..

публикувано на 18.04.24 в 17:29
Петър Витанов

Петър Витанов: Обмислям поканите, които имам от няколко политически партии

Ние отдавна сме си разделили пътищата си с Нинова и нейните приближени, но си оставаме по душа убедени социалисти. Още не съм решил и обмислям, поканите, които имам от няколко политически партии. Това сподели евродепутатът Петър Витанов в интервю пред БНР. "Част от действията на това ръководство на БСП е да дискредитира всеки един социалист..

публикувано на 18.04.24 в 17:27

Иран обмисля преразглеждане на ядрената си доктрина

Израел се е отказал от бърз отговор на иранското нападение през уикенда, но ответен удар все пак ще има, твърдят източници от Тел Авив. В същото време Техеран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина. Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се е отказал от..

публикувано на 18.04.24 в 17:23
Крайбрежието на Амалфи

България e извън най-евтините летни дестинации за британските туристи

Във Великобритания потребителската група Which? обяви 10-те най-евтини европейски летни дестинации за британските туристи. Сред тях обаче не са традиционно евтини дестинации като България и Турция. Списъкът на групата, която следи за потребителските настроения, крие доста изненади, защото в челната десетка попадат по принцип смятани за скъпи..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които предвиждат облекчен режим на висше образование на чуждестранни граждани със статут на временна закрила у нас. С предвидената облекчена процедура се цели лесен достъп до висше образование на чуждестранните граждани, като се осигурява възможност да продължат своето..

публикувано на 18.04.24 в 17:04

НС прие на първо четене промени в Закона за земеделските производители

Народното събрание единодушно подкрепи на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предложените от министерството на земеделието. Поправките са пряко свързани с удължаване на срока за прилагане на Схемата за държавна помощ за акциза върху газьола до края на 2026 година. Променя се и дефиницията за активен фермер, за..

публикувано на 18.04.24 в 16:52

Бавят се 122 млн. евро по Справедливия преход за Кюстендилска област

Бавят се 122 млн. евро за Кюстендилска област по Справедливия преход. Заради закриването на въглищните централи средства трябва да получат и областите Стара Загора и Перник.  Това беше коментирано на форум "Преход на възможностите", организиран от кмета на Кюстендил Огнян Атанасов с участието на представители на централната, местната и..

публикувано на 18.04.24 в 16:44