Машинното гласуване отпада само за местните избори

| обновено на 23.07.19 в 16:03
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Машинното гласуване да отпадне само за местните избори, реши окончателно правната комисия в Народното събрание.

След местните избори наесен в секции над 300 избиратели ще се гласува само и единствено машинно за всички видове избори без местни избори, гласува окончателно правната комисия.

От ГЕРБ се отказаха от премахването на машинното гласуване и за парламентарни избори.

Поправката беше подкрепена с 14 гласа „за“ от ГЕРБ, ДПС и "Воля". БСП и "Обединени патриоти" се въздържаха.

Така машинно гласуване ще се използва за президентски, европейски и парламентарни избори.

Предложенията, свързани с намаляване на прага за пряк избор на кметове в населени места, отпаднаха от обсъждане като предложения извън обхвата на законодателната инициатива.

Изборните промени, които бяха инициирани от ГЕРБ, подкрепени от „Обединени патриоти“ и „Воля“, предвиждаха премахване на машинното гласуване за местни и парламентарни избори и използването му при президентски и европейски избори.

В дните преди вота председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова мотивира предложенията с констатациите в доклада на Централната избирателна комисия (ЦИК): „Ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6 хиляди машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори“.

Слабият интерес към машинното гласуване, но и в пъти оскъпеният глас, бяха други аргументи в посока отмяна на машинния вот наесен. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33