Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обработват пътни артерии и паркинги заради африканската чума по свинете

| обновено на 23.07.19 в 12:34
Екипи извършват дезинфекция по паркингите на АМ „Тракия”, в отсечката обхващаща областите Стара Загора, Сливен и Ямбол
Снимка: БГНЕС

Дезинфектират пътни артерии и ТИР-паркинги в област Перник заради усложнената епизоотична обстановка в страната. От миналата седмица се обработва автомагистрала "Струма", както и републиканските пътища Перник - Кюстендил и Перник - Стрезимировци. Всички участъци, както и 20-километровата отсечка от ГКПП "Стрезимировци" до трънското село Филиповци, ще продължат да бъдат обработвани поне до края на месец август.

Засилен е контролът и на ГКПП "Стрезимировци", където се правят щателни проверки за нелегален внос на хранителни продукти от месо. Моторните превозни средства се обработват автоматично чрез струйно впръскване на дезинфектант. Макар че в региона няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, темата не бива да се подценява, коментира областният управител Ирена Соколова.

Тя съобщи, че с цел по-широко запознаване и информираност на ловните дружинки в региона, предстои провеждането на серия от обучения с тях.

По паркингите на автомагистрала "Тракия" в отсечката между областите Стара Загора, Сливен и Ямбол започна дезинфекция срещу разпространението на болестта. Освен на магистралата, дезинфекция и почистване на контейнерите за боклук се извършва и на проходите Републикански и Шипка, както и на първокласните пътища в Старозагорска област, съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова:

"Освен, че се извършва дезинфекция, тя се извършва интензивно. Изпразват се всички кубове, в които биват изхвърляни отпадъци, които също биха могли да бъдат потенциални заразни носители и това е мярка, наложена, за да извършим всичко, което е необходимо, за превенцията на заболяването, а не да се борим с последствията. Надявам се, че това ще е достатъчно, за да не се превърнем в поредното място, в което има такова огнище".

Областният управител на Стара Загора допълни, че вече са започнали срещи с кметовете на населени места във връзка с превантивните мерки срещу болеста, както и че утре ще се проведе среща с представители на всички институции, имащи отношение по превенцията на разпространяване на заболяването.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доц. Чавдар Филипов: Проблемът с африканската чума по свинете е социален и икономически

„Проблемът с африканската чума по свинете не е само ветеринарномедицински, а вече става социален и икономически. Когато говорим за мерки, всички възможни органи на местната власт, на няколко министерства са въвлечени и имат своите..

обновено на 23.07.19 в 08:53

Експерти от ЕК проверяват мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете

Ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат за проверка на мерките, които българските власти са предприели срещу разпространението на африканската чума по свинете. Над десет вече са районите, в които са установени огнища на заразата...

публикувано на 23.07.19 в 07:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33