Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след опустошителния пожар в Гърция със 102 жертви Мицотакис обеща на региона помощ от 31 млн. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се навършва една година от опустошителния пожар в гръцкото градче Мати, който взе 102 жертви и рани над 200 души. На панихидата присъства премиерът Кириакос Мицотакис с обещание за данъчни облекчения на целия район, както и безплатни лекарства.

Близки и роднини на жертвите присъстваха на помена в памет на загиналите в трагедията. Съболезнования изказа премиерът, който пристигна в Мати заедно с част от министрите.

Той се срещна и с някои от тежко пострадалите над 200 жители, които все още се лекуват от травмите. Драматично е състоянието на роднини, които в пожара изгубиха цели семейства.

Премиерът заяви, че в рамките на няколко дни ще бъдат отпуснати 31 милиона евро помощ, която се бави вече година поради бюрократични процедури. Това са средства, събрани предимно от гърци в чужбина.

Министърът на здравеопазването обеща здравната каса да поеме всички необходими лекарства на пострадалите. Оказа се, че част от скъпите лекарства не се изплащат и хората дори са изтеглили заеми, за да се лекуват.

Започва пълно възстановяване на изгорелия район, гарантираха от правителство.

За да не провокират недоволството на хората, нито един депутат от СИРИЗА не присъства на помена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Незаконно строителство е сред причините за трагедията в Гърция

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос беше посрещнат днес с негодувание и възмущение от пострадалите от пожарите жители в курорта Мати край Атина. Каменос посочи като важна причина за бедствието незаконното строителство. Пред министъра на..

публикувано на 26.07.18 в 20:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи,..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец..

публикувано на 28.03.24 в 20:02