Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветото на президента за Ф-16 – първи коментари

| обновено на 23.07.19 в 19:21
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на договорите, свързани с покупката на самолети Ф-16 Блок 70 от САЩ, съобщи прессекретариатът на държавния глава. В мотивите си Радев посочва, че острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон са показали, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие.

От ГЕРБ очакват президентското вето на сделката за нови изтребители Ф-16 да бъде отхвърлено от НС до края на седмицата.

Утре парламентарната комисия по отбрана ще прегласува ратификацията на споразуменията със САЩ, заяви председателят на комисията Константин Попов от ГЕРБ.

Той не приема аргументите на държавния глава, че не е имало обществени дебати по сделката. Според Попов оспореното от президента гласуване на две четения в рамките на едно заседание е допустимо, ако между четенията няма внесени други предложения:

“Достатъчно много се говори в продължение на години. Какъв самолет ни трябва, как ни трябва, имаме консенсус за това, че на нас ни трябва нов, модерен боен самолет“.

БСП ще подкрепи ветото на президента, обяви в Перник Корнелия Нинова. „Подкрепяме ветото на президента и преди още то да бъде наложено, изложихме почти същите аргументи в залата. Гласувахме и „против“ тази сделка. Отново и този път ще подкрепим ветото и ще гласуваме по този начин“, каза тя.

Николай Цонков, зам.-председател на комисията по отбрана към НС, представител на БСП, коментира в предаването на "Хоризонт" "12+4": "Очаквано и правилно беше ветото на президента. Повечето от мотивите ние изложихме в НС още в петък по време на разискванията. Ние мислим и за националната сигурност, и за развитието на държавата. В този смисъл ветото е правилно, защото говорим за параметри, заложени миналата година като инвестиционен разход, и които бяха изцяло променени. Ние видяхме за пореден път как се обезценяват и погазват решенията на Народното събрание".

Движението за права и свободи ще гласува против президентското вето, заяви депутатът Хамид Хамид: 

“Нашата позиция е ясна от 90-те години. Нашият стратегически избор е ясен, така че най-вероятно изводът е, че ще гласуваме “за“ повторно приемане на ратификацията“.

Част от "Обединени патриоти" също са "за". Искрен Веселинов обясни: "Българската армия може да изтърве един от последните си шансове да се сдобие с модерно въоръжение".

Ветото внася напрежение по ситуацията със закупуването на самолетите, смята Велизар Шаламанов. 

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов смята, че е важно тази ратификация да се случи не заради това, че България бърза, а защото има едни срокове, които САЩ са поставили.

Велизар Шаламанов подчерта, че всичко трябва да бъде разглежда в контекста на НАТО и Европейския съюз: 

"Важният консенсус, който има в България, е за членството ни в НАТО и в ЕС. Само в този контекст могат да бъдат оценявани едни или други проекти".

"Всъщност това са стандартните процедури – и за времето на валидност на офертите, и за начина, по който тези оферти се обработват и предоставят на страните. Би било жалко да има спиране на процедурата поради изтичане на време. Всичко е въпрос на спазване на срокове", каза Шаламанов. Той изрази надежда, че независимо от това вето България ще има приключена процедура и извършено плащане, така че страната ни да получи самолетите максимално бързо. 

Политологът Георги Киряков направи блицкоментар на ситуацията: "Президентът отдавна подсказваше, че ще наложи някаква форма на вето с една хитра политическа маневра, че няма да се събере нужното мнозинство в този отпускарски сезон". 

Киряков подчерта, че дискусията за Ф-16 – и политическа, и технологична – си тече по всички възможни линии.

"Няма нищо ново в този спор. Ясни са параметрите - САЩ ги предоставиха. Така че лековат е този аргумент – едва ли не от вчера за днес... Да, има лобизъм. Имаше лобизъм, ако помните и за Големия шлем на Първанов. Преодоляването на самото вето е много лесно за всяка партия и коалиция, затова и този инструмент – ветото – девалвира този демократичен механизъм в ръцете на президента".

Интервюто на Снежана Иванова с Николай Цонков и с Георги Киряков, и на Добромир Видев с Велизар Шаламанов за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Румен Радев

Президентът Радев наложи вето на ратификацията на сделката за Ф-16

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани с покупката на самолети Ф-16 Блок 70 от САЩ, съобщи прессекретариатът на държавния глава. В мотивите си Радев посочва, че острите спорове в Народното..

публикувано на 23.07.19 в 14:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде..

публикувано на 23.04.24 в 12:44
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затваряне искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид.  Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и..

публикувано на 23.04.24 в 12:07

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св. Седмочисленици" от 13.30 ч.  Мариана Евстатиева-Биолчева изучава кино и телевизионна режисура във..

публикувано на 23.04.24 в 11:53
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Делото за смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница" влиза в съда

Делото за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Малчева и на нейния годеник - 22-годишният Явор Стоянов, вече е в съда. Това се случва почти година след трагедията на столичния булевард "Сливница", когато двамата бяха блъснати и убити от лек автомобил,..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец.  Това е решено..

публикувано на 23.04.24 в 10:52