Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 39 години от кончината на Владимир Висоцки

Анатоли Петров: Висоцки е извън времето си

Великотърновският журналист е сред най-сериозните изследователи на творчеството му

4
Снимка: Здравка Маслянкова

„България е една от страните, в които творчеството на Владимир Висоцки среща страхотен прием и тук той е оценен още приживе.“ Това каза пред БНР Анатоли Петров, автор на книга за легендата Висоцки. „Той самият казва, че никога не е предполагал, че в друга страна извън Русия може да срещне такъв прием и такова разбиране“, допълни Петров в интервю за предаването "Нощен хоризонт".

На 25 юли се навършват 39 години от кончината на певеца, композитора, поета, режисьора и актьора Владимир Висоцки.

Един от най-задълбочените изследователи на живота и творчеството на бохема бунтар Висоцки е журналистът от Велико Търново Анатоли Петров. Дълги години той е водил лична кореспонденция с майката на Висоцки Нина Максимовна. 

Наскоро Анатоли Петров издаде книгата „Владимир Висоцки в България - Спомени за него“, в която за първи път са публикувани неизвестни до момента снимки, факти и документи, както и интервю, което не вижда бял свят, след като е било прослушано от българските тайни служби.

В средата на 70-те, когато бил ученик и в родния му град Провадия гостувал актьорът от руски произход Владимир Смирнов, Анатоли Петров за първи път чува името на Висоцки. От средата на 80-те обаче датира по-сериозният му интерес към личността му.

„Когато аз го открих като певец, като поет, започнах да навлизам в руския език, за да схвана по-пълно посланията, които той носи в песните си“, спомня си днес Петров.

Тайните служби осуетяват публикуването на уникално интервю с Висоцки

Пред "Хоризонт" той разказа за откриването на ценното 40-минутно интервю – приятелски разговор на Владимир Висоцки с покойния вече журналист Венелин Йотов. това се случва през 1975, когато „Таганка“ и Висоцки гостуват в България, записът е направен в Стара Загора в хотела, в който бил настанен Висоцки.

„Той изпада в много откровения. Това е средата на 70-те години. Казаха ми хора, които се занимават с творчеството на Висоцки, че такива интервюта съществуват не повече от 4-5.“

„Записът е перфектен. Започва с разговор първо за Хамлет, после за неговите песни, за начина, по който пише. Минават на лични теми, включително за Марина Влади. Колкото неофициално, толкова и нецензуриран приятелски разговор.“

На излизане от хотела, Венелин Йотов бил посрещнат от мними „актьори“ – професионални агенти, които настояват да прослушат цялото интервю. 

Майката на Висоцки подарява на Анатоли Петров струни от китарата му

Анатоли Петров е обиколил всички места у нас, до които е имал досег Висоцки. Смята, че спомените до днес са живи, а емоцията – огромна.

В хода на кореспонденцията си с хора от бившия Съветски съюз изпратил писмо на майката на Висоцки Нина Максимовна, която след смъртта му живеела в дома му и запазила всичко автентично, като в музей.

„За моя изненада тя ми отговори и започна една кореспонденция, която продължи доста години. Тя беше прекрасна жена. Започна да ми пише писма за ситуацията тогава в Русия, за разпадането на отношенията между Русия и България, за техните си вътрешни семейни проблеми… Страшно интересни бяха.“

Анатоли Петров се озовал в Москва през 1989, следващата година отишъл отново. „И вече тя ме запозна с цялата среда, цялото обкръжение на Висоцки – не само роднините му, съпругите му, децата му – хората около него, творците, много известни руски имена. И аз попаднах в тая атмосфера. Бях млад – на 24-25 години. За мен беше изключително вълнение да бъда в дома му да бъда на панихидите в негова памет.“ 

Гостуванията на Анатоли Петров при майката на Владимир Висоцки са сред най-вълнуващите му спомени. „Първият беше, когато тя извади от вещите на Висоцки един пакет със струни и ми го подари – струни от неговата китара. Това за мен е огромна, огромна чест. Тогава се радвах като малко дете на този подарък. И въпреки че свиря на китара, никога не съм си позволявал да сложа на моята китара.“

Когато го изпращала, Нина Максимовна му споделила, че го чувства като собствен син. След дълги години отсъствие от Москва, когато отново отишъл, първото нещо било да отиде на гроба й.

Интервю със сина на Висоцки – Никита, директор на Музея на Висоцки, направено по време на това посещение в руската столица, също е включено в книгата на Анатоли Петров.

Благодарение на БНР Висоцки прави едни от най-качествените си записи

България е първата държава извън бившия Съветски съюз, където Висоцки идва с театър „Таганка“ през 1975 година, а на тръгване прави безценни записи на песните си в Българското национално радио. 

„В Първо студио, закарват го там, всичко е подготвено и в продължение на цяла нощ от 11 часа вечерта до 4 часа сутринта Висоцки пее заедно с още двама свои колеги и оставя безценни записи със страхотно качество.“

Според Анатоли Петров, Висоцки не е дисидент и не е от типа на Солженицин и Йосиф Бродски, които могат да творят и в чужбина, и е неразривно свързан с Русия.

Висоцки е такава необикновена личност, че няма как да се определи с  изречение или две, убеден е Анатоли Петров. „Самият жанр, в който той твори – той не е нито поет, нито писател, нито актьор, нито музикант, нито композитор. Той е всичко това в едно. Няма точна дума.“

„Езикът, който той използва, руския език в своите поеми – тръгва от най-просташкия жаргон стига до литературни върхове. Той използва цялото многообразие на руския език. Той е нещо всеобятно, определено извън времето си. Полупризнат-полунепризнат, много от неговите съвременници дори не са усещали мащаба на неговата личност. Затова аз смятам, че Висоцки е извън времето си.“

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53