Стойчев: Радев се опитва да прикрие зад ф-16, че е противник на членството в НАТО

Политологът и анализатор Стойчо Стойчев
Снимка: Личен архив

Финансирането на пратиите от фирми винаги е съществувало, въпорсът е, че в момента този режим позволява това да се отчита формално, коментира политологът Стойчо Стойчев отхвърленото вето на държавния глава Румен Радев срещу отвореното финансиране на политическите партии. Според него така ще се вижда коя фирма коя партия подкретя и след това цялото общество ще може да прецени дали тази партия върши преференциални неща за фирмите, които я подкрепят.

По отношение на машинния вот за местните избори става въпрос за чисто технически проблем, коментира Стойчев в предаването "12+4" по "Хоризонт".

"Този проблем дойде от европейските избори. ЦИК просто осъзна, че не е възможно да администрира на местните избори машинното гласуване. Да се предотврати хаос при отчитането на резултатите, което в крайна сметка е основната цел на изборите, а не да тестваме някаква нова технология - от ЦИК дойде тази инициатива да не се гласува машинно на местните избори".

"Това връщане на ГЕРБ за възстановяване на машинното гласуване по отношение на парламентарните избори аз предполагам че идва "да се съберем мнозинство да мине решението". Предполагам, че това е някакво условие на ДПС да подкрепи целия пакет с гласуване, защото в момента в българския парламент най-твърдият привърженик на машинното гласуване е ДПС".

Прави се някакъв вид компромис между двете позиции-  да се отстъпи по отношение на машинното гласуване на местни избори, но пък да се запази за всички останали видове избори в перспектива, предполага Стойчев.

Посланието, което идва от ГЕРБ, не е, че се отказваме от машинното гласуване по принцип като възможност и като технология, а само за тези местни избори, за да се предотвратят проблеми при отчитането на резултатите, уточнява политологът.

Беше ясно, че Иван Гешев се готви да става главен прокурор още когаято оглави специализираната прокуратура, коментира Стойчев издигането на кандидатурата му.

"При Иван Гешев имаме човек, който е нетипичен прокурор - не такъв, който говори витиевато и се крие зад някакви правни формулировки, а може би тип политик от съвременен тип. И хората го харесват затова".

По отношение на ветото на президента за самолетите Ф-16  Стойчев коментира:

"Не става въпрос нито за въоръжение, нито за пакети, нито за технологии. Това е технически въпрос и президентът се опитва зад него да прикрие своята принципна политическа позиция, че този човек е противник на членството на България в НАТО".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.