Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт Мълър: Русия се намеси в президентските избори през 2016 година

| обновено на 24.07.19 в 22:18
Показания на бившия спецпрокурор Робърт Мълър пред Конгреса на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият специален прокурор Робърт Мълър опроверга твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че изготвения от него доклад го оневинява за връзки с Русия. Мълър се яви пред Конгреса, за да дава за първи път показания по продължилото две години разследване за намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати през 2016 година. Мълър вече даде показания пред Комисията по отбрана в Камарата на представителите, а в този момент дава показания и пред Разузнавателната комисия. Бившият специален прокурор не отговори директно на дългоочаквания въпрос дали срещу Тръмп може да започне процедура по импийчмънт, но заяви, че той може да бъде подсъдим, след като слезе от поста президент:

"В нашето разследване за контраразузнаването не правя никакви заключения, нито предлагам мнения за вината или невинността по висящ случай. Не е обичайно прокурор да дава показания за криминално разследване и, тъй като аз съм в ролята на прокурор, има причини показанията ми да бъдат ограничени".

448 страници - толкова е голям доклада, който Робърт Мълър изготви след 22-месечно разследване за руска намеса в изборите. В него се заключава, че няма доказателства за сговор между Тръмп и Русия, но пък са посочени 10 случая, в които е възможно американският президент да е възпрепятствал правосъдието и разследването за руска намеса. Доналд Тръмп определи показанията пред Конгреса като „срам“ за нацията.

По време на встъпителното си изявление в правната комисия в Камарата на представителите прокурорът посочи, че доказаните в доклада му опити за руско вмешателство са били едно от най-големите посегателства спрямо демокрацията.

В своето встъпително изявление той отбеляза, че няма да може да отговори на всички поставени му въпроси, особено по отношение на така нареченото „Досие на Стийл“ (бившият служител на Ми-6 Кристофър Стийл, който е работил над съставянето на т.нар. "руско досие" на президента Доналд Тръмп).

Мълър разисква и темата за посочени в разследването опити на Тръмп за намеса. Докладът разглежда 10 епизода, които могат да се приемат като потенциално възпрепятстване на правосъдието и които могат да се превърнат в повод за започване на процедура по импийчмънт. Отговаряйки на въпрос на председателя на правната комисия на Конгреса Джеролд Надлър, Мълър потвърди, че констатациите на проведеното от него разследване не оправдават президента Доналд Тръмп, както самият той твърди, нито пък те могат да бъдат определени като доказателство, че не е имало тайно споразумение с Русия. Освен това, по думите на Робърт Мълър, е възможно държавният глава да бъде обвинен за възпрепятстване на разследването, когато напусне своя пост.

Бившият специален прокурор потвърди, че безуспешно се е опитвал в рамките на около една година да вземе интервю от президента Доналд Тръмп. Той заяви, че докладът, в който не бяха открити никакви доказателства за тайно договаряне на кампанията на Тръмп с Русия, са неговите "свидетелски показания" пред Конгреса и че той ще остане в рамките на този факт.

Президентът смята, че докладът, който заключава, че няма доказателства за сътрудничество на кампанията му с Русия, го оправдава напълно. Но пред правната комисия в Камарата на представителите Мълър отговори с „не“ на въпроса дали докладът от разследването е оправдал напълно Тръмп по въпроса за възпрепятстване на правосъдието. Руското правителство се намеси в президентските избори в Съединените щати през 2016 година по "стремителен и  систематичен начин", заяви бившият спецпрокурор Робърт Мълър в показанията си пред Комисията по съдебната система на Камара на представителите. Русия искаше Тръмп да спечели през 2016-а година, тъй като "смяташе, че може да спечели от неговата победа", обясни Робърт Мълър. Действията на Русия представляват някои от "най-сериозните" предизвикателства пред американската демокрация, подчерта той.

Още при приключване на разследването Мълър заяви, че не се е изказал конкретно по темата заради политиката на Министерството, като това е в правомощията на Конгреса.

Изслушването бе открито с изявление на председателя на правната комисия към Камарата на представителите демократът Джеролд Надлър. Надлър заяви, че темите, които ще се разискват, ще бъдат свързани с „морален дълг, интегритет и отговорност.“ 

Демократите се надяват да научат повече за посочените опити от Тръмп за намеса в разследването, но Мълър даде да се разбере, че няма да напуска очертанията на оповестения доклад и няма да коментира факти от течащи в момента разследвания, включително и за началния стадий на разследването.

Републиканците смятат, че разследването е политическа вендета, започната от служители, които не са харесвали Тръмп. Те също посочват, че президентът не е предприел стъпки, които да са причина за импийчмънт, защото в доклада липсва подобна квалификация на действията му.

Топрепубликанецът в комисията Дъг Колинс защити президента, като каза, че той е имал правомощия да спре разследването, но не го е направил. Колинс каза, че „президентът не работил с руснаците“ и „каквото и да чуем днес, няма да промени този факт“. 

Самият Тръмп определя разследването като "лов на вещици" и политическо мотивирано действие от демократи, които не са желаели да приемат победата му. Тази сутрин в Туитър с големи букви президентът написа „НЯМА КОЛИЗИЯ, НЯМА ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ!“

По-късно днес Мълър ще се яви пред комисията по разузнаване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55