Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Десислава Танева: Проверят се още два случая за африканска чума по свинете

Земеделският министър представи в парламента мерки за овладяване на заразното заболяване

| обновено на 26.07.19 в 14:34
Снимка: БГНЕС

Институциите проверят данни за още два случая на африканска чума по свинете, съобщи в парламента земеделският министър Десислава Танева. Тя отказа да уточни за кой регион става въпрос:

"Е, не мога да кажа. Това има ред, в който трябва да излязат проби. Как да отговоря преди да излязат пробите? Едното е лично стопанство, другото е комплекс в района. Естествено, там е концентрацията. Очакваме резултати".

Властите са намерили място, където да бъдат загробени над 40 хиляди свине от свинекомплекса в с. Бръшлен, оповести министър Танева:

"Този терен се определя със съгласуването на всички екологични служби - РИОСВ, РИОКОС и Басейнова дирекция по водите. Забавянето на старта на процеса в Бръшлен беше поради това, че в контингенс плана, който съществува от година и половина това място първоначално е било определено без това съгласуване. Намериха службите място, което е подходящо за тази дейност, и по никакъв начин не застрашава околната среда".

Депутатите изслушаха министъра на земеделието Десислава Танева за мерките, които държавата е взела за овладяване на заразата с африканска чума по свинете. Министърът заяви, че няма друг вариант освен умъртвяване на всички животни при установяване на зараза с африканска чума:

"Мога да ви дам примери и с Бръшлен, където всяка вечер по няколко десетки прасета умират от заболяването, без възможност за разделение по халетата. Такава дерогация е недопустима за африканската чума по свинете".

Десислава Танева каза още, че се налагат промени в организацията на действията по овладяване на заразата с африканската чума по свинете: 

"Времето е такова, географското ни положение е такова, че епизоотичната обстановка е много тежка. Ние ще направим съответния анализ къде са пропуските и как можем да подобрим координацията, дейностите и действията, за да бъдем по-бързи и навсякъде, където е необходимо, ви гарантирам, че ще предприемам и организационни, и кадрови промени".

Вчера еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис препоръча на властите у нас да предприемат мерки във връзка със заболяването, за да не изгуби България цялото си свиневъдство.

По време на изслушването в парламента от БСП поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева заради африканската чума. В отговор Танева обвини левицата, че са неподготвени по темата с мерките, които държавата взема в тежката ситуация:

"Аз мога винаги да подам оставка, повярвайте ми. Този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение. Това го казвам най-откровено. Знаете ли кое е лошото при нас? Нивото на диалог, който се води, е как да кажа, аз съм сигурна, че с този Интернет вече интелигентните деца в 5-и клас могат да разпознаят глупостта".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еврокомисар Андрюкайтис не е чел директивите, смята собственик на свинеферма

Министърът на земеделието Десислава Танева представя днес в парламента предприетите от държавата мерки за овладяване на заразата с африканска чума по свинете. Вчера еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис..

публикувано на 26.07.19 в 08:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19