Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Светослав Спасов и Милен Михов пред БНР:

Пари от земите, принадлежащи на училищата, често пъти не отиват при тях

| обновено на 26.07.19 в 11:37
Снимка: https://www.kmeta.bg

750 хиляди декара са земите в страната, които принадлежат на съответните училища, но парите вместо за училищата често потъват по разни други джобове. Това е най-кратко казано изводът от проучване, направено от сдружение Д.О.Б.Р.О (“Движение за обновление на българските региони и общини“). Почти никой не знае за този проблем, въпреки че информацията циркулира в НС и се очакват законодателни инициативи.

Пред БНР доц. д-р Светослав Спасов, председател на сдружение ДОБРО, преподавател в УНСС и бивш народен представител от НДСВ, обясни откъде знае колко са земите принадлежащи на училищата, от кога и до кога те са тяхна собственост:

“Цялата идея дойде от казуса в първата ни столица Плиска, когато е създавано училището там са били дарени около 1800 дка. Парадоксът е, че училищното настоятелство, което е регистрирано, е в частна полза. Законът изрично казва, че всички училищни настоятелства трябва да бъдат регистрирани в публична полза, тъй като те защитават обществения интерес. И така училищното настоятелство в Плиска е регистрирано в частна полза съди училището, за да придобие тези 1800 дка по давност. Надявам се, че дългосрочната цел не е, когато евентуално това училище бъде закрито, защото за съжаление учениците в това училище постепенно намаляват, това настоятелство ще стане собственик на тези 1800 дка. И то, както се досещате, няма да ги дари на общината, а би могло да се превърне в частна фирма на настоятелите в бизнесмени. От там започна едно проучване, което беше подкрепено от Държавна агенция “Архиви“ и продължи около година и няколко месеца, в което благодарение на служителите и на председателя доц. Груев, на Държавна агенция “Архиви“ ние достигнахме до крайните резултати, които наистина са впечатляващи, че тези близо 3 хил. училища в България притежават около 750 хил. декара земя. Ние стъпихме на документите за национализация на земята в периода 1946-1948 г.“, каза той и допълни:

“Интересен е въпросът, че те до началото на 90-те години са били по някакъв начин съхранени, тъй като Законът казва, че те трябва да бъдат възстановени на собствениците, но тъй като през 90-те години липса ясен регламент как това да се случи на практика, така земята е възстановявана или на общините, или на училищата, а някъде и на настоятелствата…. “.

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира още – може ли училищното настоятелство да бъде нещо като квазифирма – частна фирма, закачена към публична институция:

“В момента законът позволява всички настоятелства да се регистрират като неправителствени организации. Много от тях явно са регистрирани въпреки разпоредбата, именно в частна полза. Логиката говори, че би трябвало в тези настоятелства да са хора, които подпомагат училището, а не бизнесмени, които се разпореждат с неговите собствености. Почти всяко училище в България преди или след Освобождението са били събирани пари за закупуване на земя, за да може ежегодно то да бъде подпомагано. Това са едни огромни средства, които са много повече от бюджетите, които са делегирани на съответното училище. Министър Вълчев ми се обади лично – подкрепя изцяло инициативата“.

Той обясни още какъв може да бъде приходът на училищните земи и кой може да печели от тях.

Зам.-председателят на Комисията по образование, народен представител от ВМРО, посочи в предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ на какъв етап е готовността да се направи нещо за защита на училищните земи:

“Ние направихме едно предложение за промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, което трябва да разшири съществуващия досега мораториум за придобиване на собственост по давност, който съществува относно общински и държавни земи и върху тези училищни земи - това е една временна и палиативна мярка със срок до края на 2021 г., но той е необходим, за да се спрат всички претенции както в казуса с Плиска, така и на други места…“.

Интервютата на Ирина Недева с доц. Спасов и Милен Михов можете да чуете от зувковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31