Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: Сега най-важно е да се минимизират рисковете от злоупотреба с изтеклите лични данни

Снимка: nato.int

Вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че от Националната агенция по приходите вече са се свързали със засегнати при кибератаката над 180 души. Според него най-важното в момента е да се вземат мерки срещу ново посегателство:

"В момента най-важно е да се минимизират рисковете с изтеклите данни да се извършват злоупотреби. Работата започна. Идентифициран е обемът лица – малко над 180, за които има изтекли критично количество данни. От Националната агенция по приходите са се свързали с тях, дават се съвети и се оказва какво е необходимо да се направи", каза вицепремиерът Томислав Дончев по повод кибератаката. 

Според него най-важното в момента е да се вземат такива мерки, че да не се повтори инцидентът: 

"По принцип основните ни регистри са около 65, където е най-важната информация, но от тях най-важните са около 10 или 15 и там трябва да бъдат взети екстрени мерки. Пробивът, който е станал, той е много тежък киберинцидент, защото информацията е станала публична, но не е най-тежкият. Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните. Това означава наистина катастрофа. Тежък инцидент е някой да унищожи данните, да ги няма. И този е от най-тежките, защото има изтекли данни. Ние трябва да ги защитим тези регистри. България дава много малко пари за киберсигурност. Разходите на година са около 5 милиона, което е нищо".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

НАП оповестява телефон за българите в чужбина, за да проверят дали са сред засегнатите от хакерската атака

До края на деня ще бъде обявен телефонният номер, на който хората в чужбина, които не притежават български мобилен телефон, могат да направят справка, обяви говорителят на данъчните Росен Бъчваров. И от България понякога хората срещат трудности,..

обновено на 26.07.19 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те..

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно..

публикувано на 25.04.24 в 11:28