Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пхенян предупредил Сеул с ракетните изпитания

Изпитаните от Северна Корея две ракети наподобявали руската квазибалистична ракета с малък обсег „Искандер“.
Снимка: БТА

Проведените вчера ракетни изпитания в Северна Корея са били заради разполагането на нов вид въоръжение и провеждането на военни учения на Корейския полуостров. Ракетите са прелетели разстояние от около 600 километра и са наподобявали руската квазибалистична ракета с малък обсег „Искандер“. Севернокорейският вариант може да достигне всяка точка в Южна Корея, където са разположени почти 30 000 американски военни, и би била много трудна за прихващане.

Днес Пхенян се прицели в Сеул и с думи.

Според лидера Ким Чен-ун страната е принудена да разработва оръжия, за да елиминира потенциални и преки заплахи.

Севернокорейски телевизионен водещ съобщи:

„Върховният лидер на партията, държавата и въоръжените сили Ким Чен-ун лично организира и ръководи изпитанието на нов вид тактическо управляемо оръжие, като част от демонстрацията на сила за изпращането на официално предупреждение към южнокорейските подпалвачи на война, които искат да внесат свръхмодерни оръжия и да проведат военни учения въпреки неколкократните предупреждения от Северна Корея.“

САЩ и Южна Корея отказаха да отменят годишните военни учения, но свиха мащаба им значително. Недоволството на севера е причинено вероятно и заради плановете на Сеул да се сдобие с американски изтребители Ф-35 до 2021 г.

Южна Корея призова Пхенян да спре с действията, които не подпомагат намаляването на напрежението и изпитанията, представляващи военна заплаха.

Въпреки това севернокорейския телевизионен говорител каза:

„Съветът на Върховния лидер към президента на Южна Корея е да разберат навреме опасността, които тези разработки вероятно ще донесат, да спрат с този самоубийствен акт на въвеждането на свръхмодерни оръжия и военни учения и да се върнат към позицията от през април и септември миналата година“, когато Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин проведоха две срещи на върха.

В изявлението не бяха отправени критики към президента на САЩ Доналд Тръмп, което се тълкува като желание на Пхенян за продължаване на диалога.

Американският държавен секретар Майк Помпео омаловажи притесненията от новите ракетни тестове, и ги определи като тактика за преговори:

„Всеки се подготвя за преговори и иска да си създаде средство за натиск, да има риск за другата страна. Ние искаме дипломацията да подейства. Ако са нужни още две или четири седмици, така да бъде“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът поздрави юристите, пожела да са "стожер на законността"

Държавният глава Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, като им пожела да останат верни на призванието да са стожер на законността. "На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в..

публикувано на 16.04.24 в 09:17
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израел обмисля отговор на иранската атака

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без отговор,..

публикувано на 16.04.24 в 09:04
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Димитър Марков

Димитър Марков: Тепърва предстоят проблеми с това, че има действащ парламент

" Импровизира се с целия институт на служебния кабинет в новия му формат и в частност на служебния министър-председател и най-вече в контекста на това, че имаме действащо Народно събрание, което досега не се е случвало. Сега Народното събрание има всички правомощия, които имаше и досега". Това заяви пред БНР Димитър Марков, директор на..

публикувано на 16.04.24 в 08:52
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в..

публикувано на 16.04.24 в 07:44