Алпинистът Атанас Скатов се завърна в България

Атанас Скатов
Снимка: Личен архив

Алпинистът Атанас Скатов, който покори своя девети осемхилядник - връх Гашербрум 2, се завърна в България.

На летище София той разказа за трудностите, които е срещнал в Хималаите:

"Стръмен е, много е стръмен върхът. Опасен връх. Няма опънати парапети както на Броуд пик и К2, но когато е писано да стигнем до върха, стигнахме, защото само планината решава дали да те допусне или да не те допусне до върха си и да си ходиш жив и здрав в къщи".

Със своите 8035 метра Гашербрум 2 е тринадесетият по височина връх на Земята.

Атанас Скатов се стреми да изкачи всички 14 осемхилядници на планетата без консумация на храна от животински произход.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33