Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Дано историците намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява

Има малко време да бъде намерен компромис за споровете около Гоце Делчев, смята българският премиер

| обновено на 01.08.19 в 18:58
4
Снимка: МС

Мултидисциплинарната смесена комисия между България и Северна Македония да ускори работата си, за да реши тежките спорове до октомври, когато се очаква Скопие да получи покана за начало на преговори за членство в Европейския съюз. За това се договориха премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев на честването на втората годишнина от подписването на Договора за добросъседство със Северна Македония.

Заев и Борисов се поклониха на гроба на Гоце Делчев в Скопие, както го направиха и преди две години, а след това двамата откриха паметника на българския герой от Междусъюзническата война полковник Константин Каварналиев в Дойран.

Държавни и военни почести посрещнаха Бойко Борисов в Скопие, точно както и преди две години, когато подписахме Договора за добросъседство. Преди две години разговорите бяха фокусирани върху меморандуми за жп връзка, за газ, за транспортна свързаност и търговия. Сега всичко това остана на заден план, а най-споменаваното име по време на изявлението беше Гоце Делчев.

Остава малко време до октомври, когато Скопие се очаква да получи покана за начало на преговори за еврочленство и историците трябва да постигнат взаимноприемлива формулировка за личността на Гоце Делчев, предупреди Бойко Борисов. Той отрече, че този компромис може да бъде условие на България, за да се отвори вратата на Европа за Скопие.

„Не ми се иска да мисля, че може да стигнем до такива въпроси. За всичките усилия и жертви, които направихме до този момент и да се наложи точно аз да вдигна ръка срещу Република Северна Македония, това не трябва да се допусне. Затова съм довел проф. Ангел Димитров и затова настоявам пред колегата вместо да почиват август, ако искат да заповядат на Варна, на Бургас, ежедневно да работят“, каза Борисов.

Борисов изтъкна, че предстоящото догодина съвместно председателство на Берлинския процес на България и Република Северна Македония показва, че Европейският съюз оценява, когато се върви по правилния път.

"Надявам се историците не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява", заяви още министър-председателят Борисов. Той беше категоричен, че комисията трябва на всяка цена да намери приемливото решение, защото това е изключително важно за бъдещето. "Имат историческа задача и до октомври да приключат с тези теми", подчерта българският премиер. 

„Да обединим максимално усилия и не само че не трябва да се отлагат срещите на комисията, ежедневно трябва да работи. Малко време имаме, за да приключим тези конфликтни теми. За всички, които спорим – герои, те са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да може да стоим заедно“, отбеляза премиерът. По думите му целта на загиналите герои е била да бъдем братя и да има просперитет, и не би било честно към мечтите и целите им, ако се спънат перспективата и развитието.

Зоран Заев също поиска ускоряване на работата на комисията и видя възможност в предстоящото съвместно домакинство на срещата на върха на Берлински процес.

„Организацията на Европейския съвет за Западните Балкани в София обърна погледите на цяла Западна Европа към Балканите и затова решихме да насърчим работата на комисията“, посочи Заев.

Зоран Заев и Бойко Борисов за втори път положиха заедно цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата Св. Спас. Тленните останки на Делчев са предадени от комунистическата власт в България от село Баница на Скопие.

Бившият журналист Владо Перев си спомня как в миналото тук на този гроб не е можело да стъпи български крак.

„Полицията идваше тук да бележи кои са българите, заедно с представители на българското посолство, да слагат цветя. Сега вече полицията идва да ги пази българите, че някой да не каже нещо“

В българската делегация беше и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя изрази съжаление, че отворените исторически въпроси оставят на заден план всичко останало.

С хеликоптер Зоран Заев и Бойко Борисов отлетяха за Дойран, където беше най-символичното събитие от посещението на премиера. След 13 ноти от страна на България и многократни опити, датиращи от години, беше открит паметника на полковник Константин Каварналиев - копие на  този, който беше взривен през 1966 година по времето на Югославия.

През септември смесената историческа комисия ще има отново заседание. Тогава щ есе разбере дали политическата воля, изразена на честването на годишнината днес, ще се претвори и в експертна воля.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Костадин Филипов

Костадин Филипов: Трябваше да се случи това посещение на премиера Борисов в Македония

"Трябваше да се случи това посещение на премиера Борисов в Македония", каза пред БНР журналистът Костадин Филипов по повод визитата в Скопие на Бойко Борисов за честването на втората годишнина от подписването на Договора за добросъседство със..

публикувано на 01.08.19 в 13:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на кариерата в Русенския университет

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за..

публикувано на 16.04.24 в 13:26
 УМБАЛ

ИСУЛ възстанови животоспасяващи костно-мозъчни трансплантации за деца

Детската онкохематология в ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации, след като те бяха временно прекъснати заради липсата на медицински сестри. Това съобщиха от столичната университетска болница. Преди няколко дни е направена първата..

публикувано на 16.04.24 в 13:26

МВР и Агенция "Митници" започнаха акция "контрабанда" по границите

МВР започна операция по границите на страната.  Действията се осъществяват от служители от "Гранична полиция", ГДБОП, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален..

публикувано на 16.04.24 в 13:20
Георги Близнашки

Проф. Георги Близнашки: Надявам се Конституционният съд да анулира промените

Даваме си сметка, че поправките на Конституцията са не просто несъвършени, а са на принципно грешна основа. Когато тръгнаха да бърникат по чл. 99, кръв ми капеше на сърцето. Приемам го лично, защото съм автор на текста. Всичко през 1991 година се..

публикувано на 16.04.24 в 13:18

Два сребърни медала взеха български отбори на олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори, участващи в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В надпреварата са се..

публикувано на 16.04.24 в 13:16

10 декара гора и къщи са изгорели при пожара в кюстендилското с. Кутугерци

Около 10 декара смесена гора, 8 необитаеми къщи, постройки и дворове изгоряха при голям пожар, възникнал вчера след обяд в граничното село Кутугерци. Това казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Огънят е потушен късно снощи от..

публикувано на 16.04.24 в 13:04

Първи случай на коклюш в Монтанско за 2024 г.

Първи случай на коклюш за годината регистрираха в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. Заболяването е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички..

публикувано на 16.04.24 в 12:58