Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Иванова: Коренно различна е реакция на институциите по случаите с НАП и със съдия Тодорова

Снимка: БГНЕС

"Притеснително е, че по горе-долу едни и същи фактически обстоятелства – станалите публично известни лични данни, които би трябвало да бъдат пазени като тайна от институциите, в единия случай НАП, в другия - ВСС, имаме коренно различна реакция на институциите". Това коментира пред БНР Иванка Иванова от "Отворено общество", като уточни, че в случая с изтичането на лични данни на съдия Мирослава Тодорова Инспекторатът към ВСС е трябвало да ги съхранява.

"Комисията за защита на личните данни все още не е съобщила дали е започнала проверка в Инспектората, а той е поднадзорен орган на КЗЛД. В обществото се приема за даденост, че по случая с теча на информация от НАП ще бъде образувано досъдебно производство и ще бъде търсена наказателна отговорност, а по другия - все още нямаме съобщение за нещо такова", обясни Иванова.

По думите ѝ по Закона за защита на личните данни и по регламента, известен като GDPR, има клауза, която окуражава държавите от ЕС да развият такова законодателство, "което да позволява ефективно да се гарантира защитата на личния интерес, защитените лични данни на конкретното лица". 

В предаването "12+4" по програма "Хоризонт" Иванова коментира, че е очаквала оставката на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев:

"КПКОНПИ и Инспекторатът към ВСС имат нещо общо. След членството на България в ЕС, притиснати от Механизма за сътрудничество и проверка, който изисква от нашето правителство системно да демонстрира, че съдебната реформа продължава и се правят усилия специално по отношение на борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, бяха произведени някои органи, които у нас нямат никаква историческа традиция. Второ - много трудно може да се определи точното поле на тяхната специализация. Трето - те бяха снабдени с едни много широки правомощия, които им позволяват да упражняват нелегитимен, незаконен натиск върху избрани лица".

Според Иванова в момента България се намира в "уникален прозорец", в който може да поиска отпадане на мониторинга от ЕС, но фактът, че няма категорични заключения от разследвания по "Апартаментгейт", ни поставя в позиция да не можем публично да си поискаме това.

Във връзка с номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и последвалите протести срещу това Иванка Иванова заяви:

"Прокуратурата по дефиниция е единна и централизирана. Това по себе си не е лошо и не е проблем. Драмата е, че в България имаме гигантско разминаване между записания на книга механизъм за номиниране и избиране и традицията главният прокурор да е функция на доминиращото политическо мнозинство". 

Цялото интервю на Людмила Железова и Силвия Великова с Иванка Иванова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Атанас Чобанов, главен редактор на сайта

Прокуратурата поиска от френските власти да бъде разпитан главният редактор на „Биволъ“

С европейска заповед за разследване прокуратурата поиска от френските власти да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов във връзка за разследването за кибератката срещу приходната агенция. Чобанов заяви пред програма..

обновено на 01.08.19 в 15:45
Пламен Георгиев

Пламен Георгиев е поискал да бъде възстановен като прокурор в Специализираната наказателна прокуратура

Пламен Георгиев, който вчера подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия, е поискал от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да го възстанови като прокурор в Специализираната наказателна прокуратура. Молбата му ще бъде разгледана на..

публикувано на 01.08.19 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Починал е психологът и Нобелов лаурет Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика.  Това съобщи Дойче Веле . Канеман и..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО-Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес.  Седемнайсетгодишната Енчева е..

публикувано на 28.03.24 в 17:15