Екстремният фотограф Иван Тотев: Важно е как живееш, не колко дълго

Иван Тотев
Снимка: личен архив

Как се комбинират екстремната фотография и желираните бонбони? Предимствата на неочакваното съчетание знае 24-годишният Иван Тотев, екстремен фотограф, който снима наши сноубордисти, скиори, катерачи и сърфисти по време на високоадреналиновите им преживявания. Все пак за него сноубордът си остава най-любим от фотографска гледна точка заради свободата, която му носи. 

Фрирайд

Иначе Иван се качва на ски още преди да е навършил 3 години. Решава, че иска да се занимава с фотография, след като гледа филм на своя идол Джеръми Джоунс, когото определя като един от най-великите сноубордисти. Впечатлен е от възможността да е част от действието, докато снима. Споделя, че много трудно опазва техниката, с която работи, защото, все пак, снима в екстремни условия. 

„На повечето места, където ходя, падат камъни, вали сняг, вода. Даже миналата година от глупост си удавих първия фотоапарат. Счупена техника постоянно имам. В крайна сметка за мен най-важно е дали съм получил кадъра, който искам, и какво преживяване съм усетил от всичко това“, разказва през усмивка той.

На въпроса как опазва себе си Иван отговаря, че това е трудно, неведнъж е носил гипс - и на ръцете, и на краката. 

„Най-важното е как живееш, не колко дълго. Това какво ти носи всеки един ден като преживяване в тази екстремна среда. Какво си успял да снимаш, какво си успял да постигнеш, къде си се пуснал, с кого си бил дори. Това е нещо, което един нормален човек, който води нормален начин на живот, няма да го разбере“, смята Иван.

Иван Тотев

Той е син на известните алпинисти Петко Тотев и Милкана Русева. Най-вече майка му се притеснява за рискованите му занимания. Иван осъзнава, че това, което прави, може да се нарече дори безразсъдно. „Опасно е, но е мой избор, който тя – ако иска да приеме, ще го направи“, казва Иван и споделя, че най-критичната ситуация, в която е изпадал досега, не е в планината, а е катастрофа, претърпяна преди няколко години. Близо до него са падали и малки лавини, но всичко е завършвало с щастлив край. 

Станислав Атанасов - Мечката

Наскоро Иван засне преминаването на 250-метровия маршрут „Искам си мечтите“ във Враца, извършено от Станислав Атанасов – Мечката с осигуряващ Благовест Цолов. Изживяване, което Иван ще запомни като едно от най-удивителните, но и най-страшните, съпътствано по традиция с... желирани бонбони, неговата запазена марка.

Защо? Чуйте от интервюто на Таня Иванова с Иван Тотев в звуковия файл.