Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата денонощна библиотека у нас ще бъде в Студентски град

Снимка: БГНЕС

Студенти откриват първата денонощна библиотека у нас. Това ще се случи на 1 октомври на улица "Акад. Жак Натан" 10  в Студентски град до Висшето училище по телекомуникации и пощи. Инициатори са Мартина Георгиева и колегите й Лъчезар Йорданов и Цветомира Гяурова.

Нощем в помещението ще има постоянно видеонаблюдение.

"Всеки студент ще си закупува карта от нас и чрез тази карта може да влезе по всяко едно време. Независимо че няма човек, ние знаем кой се намира в самото място, можем да следим каква активност се извършва вътре и реално това е направено с цел да не притесняваме самите студенти вечер", каза в предаването "Преди всички" Мартина Георгиева.

Библиотеката ще разполага с 50 места, както и с по-малка зала с до 20 места.

"Както ще има физическа литература, така ще има и специализирана литература, която ще бъде компютърно издание, тъй като имаме няколко обособени места с компютри. Нашите ползватели ще могат да се възползват от регулярни събития, които ще извършваме, както и от няколко добавени услуги към своята карта."

Организаторите планират картата да дава отстъпки от различни курсове, измислили са и изненади.

Картата ще струва 30 лева на месец и ще осигурява постоянен 24-часов достъп до помещението.

"Ние реално сме сдружение с нестопанска цел. Приходите от тези карти няма да се разпределят между нас. Те отиват за фасилитирането и поддържането на самото пространство, защото това в своята същност е идеален проект и той цели да помогне на студентите, а не ние да го развиваме като бизнес", подчерта Мартина Георгиева.

За създаването на денонощната библиотека студенти са организирали няколко благотворителни базара. Създателите на библиотеката предвиждат там да се състоят литературни четения. 

Ще създадат още единна база данни с информация, която да информира студентите какви права имат във всеки университет.

Повече за денонощната библиотека чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18

Задължителната казарма на пауза, предизборно. Решенията – след юни

Министерството на отбраната подготвя задължителна военна подготовка за определена категория цивилни . Това обясни наскоро пред депутатите от отбрана заместник-министърът на отбраната, а сега и служебен военен министър Атанас Запрянов. В друго свое изказване Зпрянов обясни, че се работи за това "младите български граждани да бъдат подготвени за..

публикувано на 09.04.24 в 08:38