Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: НАТО ще се стреми да избегне нова надпревара във въоръжаването

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО ще се стреми да избегне „нова надпревара във въоръжаването“ с Русия - това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на брифинг, на който съобщи за края на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

За пореден път Столтенберг подчерта, че с окончателното оттегляне на САЩ от споразумението, отговорността носи Русия с разработването на новите крилати ракети. Той добави, че отговорът на НАТО няма да бъде огледален, а премерен и отговорен. Генералният секретар подчерта, че Алиансът не възнамерява да интегрира закупените от Турция руски зенитно-ракетни комплекси С-400 в отбранителната си система като част от защитата си от новите руски ракети:

„Нямаме планове за интегриране на руската система С-400 в противоракетната отбранителна система на НАТО. Това, което също приветствам, е че Турция е в диалог със Съединените щати за закупуване на ракети „Пейтриът“, както и с две от по-старите страни членки на Пакта - Италия и Франция, за възможностите да закупи европейските ракетни комплекси САМП/Т, които да разгърне в страната си“.

Москва междувременно е предложила на САЩ и на други страни членки на НАТО да обмислят възможността  да наложат мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег.

Столтенберг заяви, че НАТО подкрепя нови инициативи за контрол върху надпреварата във въоръжаването, които да включат нови страни, в т.ч. и Китай, която развива сериозно нови ракети. Той определи предложението на Русия за мораториум върху развалянето на договора за ракетите със среден и малък обсег като „ненадеждно“:

„Това не е надеждно предложение, тъй като Русия разгръща нови ракетни комплекси от години. Така че изобщо не може да се вярва на предложение за мораториум върху ракети, които самите те вече са разположили. В Европа няма нови американски оръжия и такива на пакта, но има все повече руски ракети. Това, което те можеха и трябваше да направят, е да спазват Договора за ракетите със среден обсег, който не е мораториум, а правна забрана върху всички тези оръжия“. 

ЕС от своя страна призова днес Русия и Съединените щати да потърсят нови възможности за намаляване на ядрените арсенали, сред като днес бе сложен край на договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег. Говорителят на ЕК Карлос де Гордехуела подчерта, че през последните 30 години договорът е допринесъл много за европейската и общата сигурност и добави, че благодарение на споразумението, около 3000 такива ракети са премахнати от Европа и унищожени по надежден начин:

„Ние насърчаваме Съединените щати и Русия да потърсят нови възможности за намаляване на арсеналите, в т.ч. стратегически и нестратегически, разгърнати или не ядрени оръжия. ЕС препотвърждава дългосрочния си ангажимент за проверим и ефективен, базиращ се на договори контрол върху разпространението на ядрени оръжия. Затова насърчаваме и запазването на постиженията от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег. Предвид обтегнатите отношения, трябва да внимаваме да не поемем по пътя на нова надпревара във въоръжаването, която да осуети значителното намаляване на напрежението, постигнато след края на Студената война“, предупреди говорителят. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния арменски храм "Света Богородица". До края на миналия век в Силистра все още е имало живи, спасили..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА. Правозащитната организация публикува годишния си доклад  за 2023-2024 г. за..

публикувано на 24.04.24 в 09:12

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София, връзката с два квартала и е един от най-натоварените за движение във Велико Търново. Булевардът беше..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той определи предстоящото вдигане на цените на пътническия жп превоз с 20% като неизбежно и наложително,..

публикувано на 24.04.24 в 08:32
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е избухнал пожар в горивни складове и енергийни съоръжения. Губернаторът Василий Анохин обвини..

публикувано на 24.04.24 в 08:17