Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Нов договор за ядрените оръжия трябва да включва Русия и Китай

| обновено на 03.08.19 в 11:39
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов договор за ядрените оръжия със среден и малък обсег трябва да обвързва не само Русия, но и Китай. За това призова американският президент Доналд Тръмп. Такъв призив отправи и Германия.

Ден след като Съединените щати официално се оттеглиха от Договора за ядрени оръжия със среден обсег, американският президент Доналд Тръмп заяви, че вече  е водил разговори за ново споразумение.

"Вярвам, че ще се случи. Обсъждал съм го с президента Путин, както и с Китай. Китай беше много, много развълнуван от разговорите, както и Русия. Мисля, че в един момент ще имаме сделка", заяви Тръмп.

Китай изрази разочарование от прекратяването на договора между САЩ и Русия, и за сега е резервиран към сключването на ново споразумение.

Съединените щати смятат, че трябва да разработят свои собствени ракети със среден обсег на действие, за да възпират Русия, дори и да не ги разполагат в Европа. Очаква се през следващите няколко седмици Пентагонът да изпробва наземна крилата ракета.

Договорът, забраняващ ядрени ракети с обсег от 500 до 5500 километра, е едно от знаковите споразумения между Вашингтон и Москва, което поставя началото на края на Студената война.

Тръмп поиска изтеглянето на страната му заради разработвани от Русия ракети, които нарушават условията на споразумението.

Притесненията на анализаторите са, че отпадането на договора може да доведе до нова ядрена надпревара между великите сили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

САЩ и Русия напуснаха договора за ракетите със среден и малък обсег

САЩ и Русия потвърдиха официално днес, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, като взаимно се обвиниха за изтегляне от договореността от края на Студената война, която намаляваше напрежението в Европа. Вашингтон..

обновено на 02.08.19 в 14:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев:..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система...

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации...

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за..

публикувано на 24.04.24 в 18:56