Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърти ден продължава блокадата на главния път Сливен-Ямбол в района на село Крушаре

| обновено на 05.08.19 в 21:08
2
Снимка: Стоян Радев, БНР

За четвърта поредна вечер главния път Сливен – Ямбол при село Крушаре остава затворен за движение заради блокадата от протестиращите срещу мерките на правителството за унищожаване на прасетата в личните стопанства като превенция срещу АЧС. Към момента няма напрежение сред протестиращите.

Макар че протестът протича мирно, днес на няколко пъти изнервени шофьори са се опитали да преминат блокадата. При единият от случаите конфликт между протестиращ и шофьор завършил с лека контузия за пешеходеца. Полицията, която е тук денонощно, е прекратила пререканието между протестиращите и шофьора.

Преди това през деня на няколко пъти се стигна до размяна реплики между шофьори и протестиращи,  но до сериозни инциденти не се стигна.

Междувременно днес отново бе повдигнат въпроса на място да дойде представител на властта, за да чуе техните искания. Тази вечер се очаква тук да дойде да подкрепи протеста група от Перник.

В същото време ОДБХ Сливен започна проверките по селата в Сливенска област за неликвидирани прасета и дезинфекция на местата, в които са отглеждани в 3-километровата санитарна зона около големите свинекомплекси, след това и цялата 20-километрова зона. Първото населено място бе село Мечкарево, в което всички 17 прасета вече са унищожени, а местообиталищата им бяха  дезинфекцирани. Предстоят проверки в близо 100 населени места в областта. Ветеринарите коментираха, че в дирекцията са общо пет човека, които ще трябва да обиколят тези близо 100 села в маркираните зони. При нарастване на напрежението ще разчитат на полицията. 

Служителите на Областната дирекция по безопасност на храните съобщиха още, че ако бъде установено останало живо прасе в зоната, то ще бъде ликвидирано: "Да. На място действаме. Имаме генератор, който произвежда ток. Клещи за умъртвяване с постоянен ток. И съответно по хуманен начин утрепваме животните".

Неспокойно е преминала нощта в Крушаре. Около 23 часа е бил спрян токът около мястото, в което протестиращите са блокирали пътя, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева. По нейните думи веднага след това се е появила кола на жандармерията, а част от дежурните полицейски части са се оттеглили, но до прочистване на района не се е стигнало.

Около 30 души в момента протестират на моста на село Крушаре. Протестиращите не допускат преминаващите автомобили, а стопаните от селото стигат до градините си по черните пътища.

Василева сподели пред БНР:

„Блокадата на пътя остава, защото за хората няма яснота по това какво ще се случва оттук нататък. Дадени са едни обещания, които са единствено и само устни няма нищо реално, на хартия. Освен това е очевидно, че няма принцип на равнопоставеност  - ако се стигне до евтаназиране на животните, не може големите ферми да бъдат компенсирани по пазарна цена, а това да не се случи на малките. Това е основен принцип както в живота, така и в икономика!. Плюс това, че протестиращите може да имат вяра в това обещание - по едно прасе. Как е обещано? Ще им го дадат, ще им го подарят или те ще трябва да си го купят?! Защото съм в случая с Шарково и Болярово, когато обещаха на баба Дора, че ще възстановят стадото, досега това нещо не се е случило, така че няма логика да се случи и сега“.

С хората още не е воден разговор, а министър Десислава Танева е от региона, подчерта Василева в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

„Смятам, че не трябва да се цитират думите на премиера Борисов, какво е казал в Пазарджик, а някой от тях трябва да дойде и да поговори с хората тук“.

Протестиращите не оспорват наличието на чума по свинете, но изтъкват, че в Сливен няма констатирано огнище на заразата. 

Днес сутринта електроснабдяването бе възстановено. На блокадата имаше около десет протестиращи, които са твърдото ядро на недоволството срещу мярката за избиването на домашните прасета, като превенция срещу ограничаване на африканската чума.

Обходният път е през селата Камен, Жельо войвода и Кабиле. Пътуващите по АМ “Тракия“ от Бургас могат да преминат през село Зимница и “Петолъчката“, а тези които идват от София през Нова Загора.

Няма яснота колко от прасетата в личните стопанства  са доброволно умъртвени в Ямболско. В община Тунджа от заден двор трябваше да бъдат премахнати 1600 животни.

Само 7 села от общо 44 населени места в община Тунджа не попадаха в 20-километровите санитарни зони, в които животните в личните стопанства трябваше да бъдат премахнати, посочи секретарят на община Андон Кръстев.

Напрежение имаше в цялата община е свързано с това, че животните не са достигнали кланична възраст и необходимите килограми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22