Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев не вижда проблем с разгласяването на улики по делото за хакерската атака срещу НАП

Извършителите на две убийства са разкрити и задържани във Варна

| обновено на 10.08.19 в 19:03
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Уликите по делото за хакерската атака срещу НАП са били публикувани с цел да няма спекулации, заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев. Тази седмица за втори път бяха огласени данни от файлове и разпити на свидетели, които, според обвинението, доказват ролята на обвинения за кибертероризъм Иван Тодоров като подбудител. По повод критиките, че подобна информация не бива разгласявана чрез медиите, прокурор Гешев заяви, че не вижда процесуален проблем в тези действия на прокуратурата: 

"Информация се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор, както е постъпено в този случай. С цел – само и единствено – да не се използва това за инсинуации, въпреки че то се използва. Тази информация е давана, след като е представена в съда и след като съдът я е обсъдел и произнесъл. Така че процесуален проблем няма. А това, че на някой не му харесва истината – това не е проблем на Прокуратурата. Но Прокуратурата няма защо да мълчи, при положение че не е виновна. За какво сме виновни? За това, че арестувахме най-голямата група за телефонни измами и за един месец почти нямаше телефонни измами в страната? За това, че прибрахме половината мутри или хора, които не са пипани в целия Преход? За това ли трябва да се срамуваме?".

Заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира във Варна оповестената информация по повод делото срещу ТАД Груп и напрежението и протестите срещу неговата кандидатура за главен прокурор. Той е в морската столица заради успешното задържане на двама извършители на убийства през последните седмици.

Запитан как ще отговори на повишеното обществено напрежение и многобройните протести по негов адрес, Гешев отговори: "Това, че една малка извънпарламентарна партия не ме харесва, е видимо. За мен е важно оценката на обикновените български граждани и на хората, за които работи Прокуратурата. За мен е важно Прокуратурата да работи активно и да повишава общественото доверие в себе си".

Определението "бухалка на управляващите" Гешев коментира така: "Такива определения, етикети и всякакви други неща са много лесни. Те се използват обикновено, когато нямаш някакви аргументи. Този тип определения излъчват безсилие и злоба".

Извършителите на две убийства са разкрити и задържани във Варна, съобщи апелативният прокурор Владимир Чавдаров. Жертвите са жена и 56-годишен мъж. На представянето на резултатите от разследването присъства и заместник-главният прокурор Иван Гешев, който посочи, че държавата е в дълг към хората по отношение на битовата престъпност:

Убийството в местността Добрева чешма е извършено преди 3 седмици, когато 91-годишен мъж, страдащ от старческа деменция, но вменяем, е убил мъж, с когото непрекъснато е имал проблеми. Той го е обирал, обиждал и заплашвал. 91-годишният мъж е задържан. 

Второто убийство е било извършено снощи в жилището на убитата жена в "Аспарухово". Мъжът е бил криминалнопроявен и се е запознал с жената от Варна в социалните мрежи". 

Заместник главният прокурор Иван Гешев, каза, че Прокуратурата има стратегия за борба с битовата престъпност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година

Увеличение на заплатите на военните от 2025 година, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри на първо четене Народното събрание. По-рано тази седмици и Комисията по отбрана одобри предложението за ръст на заплатите в сектора. Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните

публикувано на 19.04.24 в 20:55

НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. От ПП-ДБ оспориха легитимността на разглеждането на проекта на второ четене, тъй като, според тях, той излиза извън обхвата на първоначалното предложение на Министерския съвет. Даниела Божинова възрази срещу отпадането на възможността за съдебно оспорване на втора..

публикувано на 19.04.24 в 20:51
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която създадоха гласуваните промени. Ръководството на ПП бе в Благоевград на среща с членове и симпатизанти...

публикувано на 19.04.24 в 20:46
Река Тунджа

Почистват коритото на река Тунджа и нейните притоци край Елхово

В района на Елхово започна почистване на коритото на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Целта е да се подобри проводимостта и да не се допуска забентване. През последните месеци нивото на Тунджа по долното течение бележи огромен спад, заради трайното засушаване в целия регион. Опасността от наводнения заради..

публикувано на 19.04.24 в 20:39

Таня Светлинова е избрана за председател на РИК - Смолян

Таня Светлинова от ДПС беше избрана за председател на Районната избирателна комисия в Смолян. ЦИК определи служебно Светлинова да е председател, а Добрин Тодоров да е секретар.  Централната избирателна комисия определи 13-членния състав на РИК в Смолян, защото парламентарно представените партии не се разбраха за председателското място на..

публикувано на 19.04.24 в 20:32

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнесе Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на..

публикувано на 19.04.24 в 19:47