За уикенд крепостта Траянови врата се превръща в историческа сцена

Траки, римляни, прабългари и готи на национален събор на реконструкторите

4
Снимка: Фейсбук

На 17 и 18 август крепостта Траянови врата ще се превърне в сцена на античен фестивал под надслов "Траянови врата - величие и памет". Организаторите обещават интересен и зрелищен поход през историята чрез представянето на пълнокръвна визия за исторически събития, която ще дообогати наученото от книгите и учебниците.

За първи път самите реконструктори поемат както организацията, така и финансирането на фестивала, обясни в предаването „Рано в неделя“ Димитър Спасов, председател на сдружение „Дукс Антика“. По думите му на призива да се включат в националния реконструкторски събор са откликнали мнозина от занимаващите се с възстановки на минали събития и епохи.

Мястото и датата не са случайни – с проявата ще бъде отбелязана годишнина от победата на цар Самуил над Василий II, известен като „Българоубиец“.

Съборът на историческите реконструктори - пъстра картина на вековете

„Обикновено когато се прави такава реконструкция, се затваря в определена епоха, за да се покаже точно нещото, което се е случило. Но понеже сега форматът отиде на събор на историческите реконструктори, ние ще го отворим и ще може да видят посетителите както хора, преобразени като древни траки, така и римляни, прабългари, готи. Най-различни периоди ще можем да покажем. Ще бъде още по-интересно и пъстро.“

Целта е да се създаде както образователен, така и насочен към туризма продукт, подчерта Димитър Спасов и даде пример с родния му Свищов.

„В нашия стар римски град, който е до града – Нове, за трите дни на фестивала, който се провежда един път в годината, минават десетки пъти повече, отколкото през цялата година. Изобщо реконструкторската работа, поставена в услуга на туризма, значително увеличава атрактивността на всеки един обект, на всяко едно събитие.“

Българските исторически фестивали не отстъпват на западните модели

Жасмин Първанов е председател на Сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол“ от Варна. Дейността му е насочена към реконструкция предимно на периода на ранното Средновековие, но се занимава и с организацията на по-широк спектър от исторически фестивали.

Двамата са категорични, че в България нивото на подобни фестивали с поглед към миналото е съизмеримо с това в западните страни. „Още повече, че тук, на тези места, още от I век, а и преди това, са се случвали едни от най-важните събития в цялата европейска история, така че е редно тук да имаме и най-богата реконструкторска дейност откъм периоди“, заяви Димитър Спасов.

Фестивалният календар с исторически възстановки до края на годината е богат – предстоят такива в крепостите Хоталич край Севлиево (варварски събор) и Туида край Сливен. От началото на годината са организирани осем събития с исторически характер, поясни Димитър Спасов.  

Още за магията на историческите възстановки чуйте в звуковия файл. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33