Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборникът „Истории от 90-те“ ще бъде в книжарниците на 10 ноември

Предпремиерно откъси от разказите бяха прочетени на Алея на книгата във Варна

4
Снимка: prehoda.bg

Една от най-очакваните книги тази есен е „Истории от 90-те“. Тя ще бъде в книжарниците на 10 ноември – точно 30 години след датата, белязала края на един исторически период.
     

В рамките на приключилата Алея на книгата в концертното студио на Радио Варна се състоя предпремиерно четене на откъси от изданието.

„Част от разказите, които прочетохме, бяха смешни случки, свързани младежки и чаровно с някаква пакост, други бяха взряни в тъжната страна на нещата. В книгата има и мутренските времена, и всичките тези отприщвания на всякакви емоции – всякакви неща, които повечето от нас си спомнят. Но ми се стори, че се балансират нещата. Доброто върви ръка за ръка с не толкова доброто“, разказа в предаването "Закуска на тревата".

Издателката Невена Дишлиева-Кръстева е и съставител на сборника и с него надгражда вече две подобни линии.

„И двата сборника, предишни – „Куфарът на брат ми“ и „Бащите не си отиват“ са разположени в 90-те. Някак 90-те маркират събитията от заминаването на моя брат и на моите близки приятели – емиграцията, която стана тема за „Куфарът на брат ми“, до раздялата с нашия баща, което стана повод за събиране на истории в „Бащите не си отиват“.

Авторите в „Истории от 90-те“ са 25. Близо 20 от тях са хора от поколението, родено между 1965 и 1978 година. „Нашата лична младост съвпадаше с младостта на демокрацията, ние влязохме в 90-те на 16-17-20 години и имахме възможност да израснем с това цяло десетилетие, да се разделим с младостта си, да ни се случат всички най-хубави и най-лоши неща. Нашето поколение някак си изигра ключова роля в това десетилетие.“

Има и двама-трима автори, родени в самия край на 80-те и буквално са биологични връстници на 90-те, както и двама-трима от предходното поколение – хора, които промените са заварили в зряла възраст, поясни издателката. 

Невена Дишлиева определя получилия се сборник от истории като „пъстра, чаровна, щура, емоционална панорама на близкото ни минало“.

„Разказването на мънички истории едно че създава нюанс, успява да пресъздаде по някакъв начин емоцията, а от друга страна провокира хората да се замислят за собствените си истории по тази тема, дори да ги разкажат, да ги запишат.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Мая Кефалова и проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18