Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски милионер от Тексас е меценатът на Велико Търново

3
Едмънд Бек (вляво) и кметът на Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Американски милионер от щата Тексас е меценатът на Велико Търново. Повече от 10 години Едмънд Бек купува сгради паметници на културата в историческата и духовната столица на България и ги връща към нов живот. Гордостта на 85-годишния бивш военен пилот и ветеран от войната във Виетнам е ханът „Хаджи Николи“ на Самоводската чаршия във Велико Търново. Сградата, строена от Колю Фичето, е със статут на национален паметник на културата. Едмънд Бек финансира възстановяването на Стамболовия хан, който е бил собственост на семейството на политика и революционера Стефан Стамболов. Започва възстановяването и на първия български хотел след Освобождението „Цар Борис“. Двете сгради са културни ценности от местно значение. 

Било лятото на 2005 година. Бившият военен пилот и настоящ предприемач и милионер от американския щат Тексас Едмънд Бек и съпругата му се озовават случайно на Самоводската чаршия във Велико Търново. Впечатлили се от хана на Хаджи Николи, чиято тежка метална врата била с огромен катинар. В съседното кафене филолозите Любомир Марков и Силвия Йорданова, които се занимавали с недвижими имоти, им разказали историята на емблематичния хан, построен от Уста Колю Фичето през 1858 година за търговеца и борец за българската църковна независимост Хаджи Николи. Едмънд Бек попитал продава ли се, след утвърдителния отговор, който получил, заявил, че го иска, дал визитната си картичка и тръгнал.

Днес ханът е собственост на американеца, а след обществено допитване до великотърновци каква да бъде съдбата на сградата, я запази за обществено ползване, разказва Любомир Марков, прокурист на българската фирма на американския милионер:

„Господин Бек обича сградите паметници на културата. Той има афинитет към старите сгради, прави го, първо, защото му доставя удоволствие, второ – защото може да си го позволи, и трето – най-вероятно, за да ни даде един положителен пример“.

Сделката за хана се подготвя от великотърновската кантора за недвижими имоти на Любомир Марков точно за два месеца. Издирени са собствениците, водят се преговори с тях. Една банкнота от 2000 лева преди деноминацията обръща везните:

„За да закупи хана, решението му не беше спонтанно, най-вероятно щеше да го направи след време, но в момента, в който разбра, че тази сграда е изобразена на купюр от българска банкнота, неговият интерес се засили на секундата и в рамките на няколко дни той преведе парите и купи сградата“.

Така се стига до 9 април 2006 г., когато купувач и четиримата продавачи, наследници на Хаджи Николи, се виждат за първи път в двора на хана, който е със статут на национален паметник на културата. На следващия ден беше изповядана сделката пред нотариус за близо 1 млн. лв., спомня си ­ Любомир Марков:

„Всичко ми е като вчера. Д-р Николиев, който вече почина, е внук на Хаджи Николи, човекът, възложил на Колю Фичето построяването на хана „Хаджи Николи“. Д-р Николиев продаде сградата на г-н Бек със свито сърце, но пет години по-късно, след края на реставрацията, беше му трудно, но дойде до Велико Търново, разгледа хана и каза: „Аз мога да умра спокойно“. 

Това е първата сграда паметник на културата, която американският милионер купува и възстановява във Велико Търново. До сега в културни ценности и други сгради в Стария град Едмънд Бек е вложил повече от 4 милиона лева, като инвестициите тепърва предстоят във възстановяването на емблематичните за Велико Търново сгради, посочва Любомир Марков:

„Към днешна дата ханът „Хаджи Николи“ е абсолютно възстановен от преди девет години. През 2010 година след края на реставрацията спечели и голямата награда „Сграда на годината“. В последствие г-н Бек закупи хотел „Цар Борис“ първият хотел в България след Освобождението от турско робство. В момента тече проектиране и до края на есента се надяваме да започне реставрацията на сградата. Стамболовият хан, който е в руини от много години, е собственост на г-н Бек. В момента се разчиства теренът, за да може да се направи геодезическо проучване и да започне проектиране за възстановяване на сградата“.

За всеотдайността си и вложенията, които 85-годишният тексасец направи в сгради паметници на културата, Едмънд Бек стана носител миналата година на наградата „Велико Търново“, която се връчва от общината за празника на града.

За Едмънд Бек няма връщане назад, защото той остави сърцето си във Велико Търново и ще продължи да го прави, стига да не бъде затиснат от българската бюрократична машина. За разликите тук и отвъд океана Любомир Марков разказва:

„Във времето нещата при нас се случват доста по-бавно. Това, че е тежка бюрократичната машина, не е подвластно нито на мен, нито на него. В крайна сметка с търпение и упорство всичко се случва. Държавата работи бавно. В Америка, дава той пример, ето сега в момента строи петзвезден хотел на „Ривър уолк“ в Сан Антонио, инвестицията е за около 115 милиона долара, общината му опрощава във вид на данъци и такси 10 % от инвестицията. Той не търси подобни финансови жестове от страна на нашата община, а, може би, единствено, когато някой инвеститор, било то Бек или друг, се е доказал, да може проектите на подобен инвеститор поне да се придвижват по-бързо. Това е повече от достатъчно“.

Историята на Едмънд Бек и какво е направил във Велико Търново можете да чуете от репортажа на Здравка Маслянкова - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52