Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сачева: ДАНС и сега има достъп до данни на учениците, но той е безконтролен

Целта на проекта е всичко да се регламентира, уточни зам.-министърът

Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

„Този документ има обществен, а не полицейски характер. Трябва да се изясни смисълът на сътрудничество на образователните институции със службите за сигурност. Това е свързано и с радикализацията, която нараства сред младите хора. Експертите по сигурността изнесоха данни, че възрастта за радикализация спада от 15-16 години до 12 години. Смисълът на това е да има по-голямо взаимодействие по отношение на превенцията“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Деница Сачева, заместник-министър на образованието, по повод проекта за инструкция за достъпа на ДАНС до информационните фондове на МОН.

„И към момента ДАНС има достъп до тази информация, но той е децентрализиран, на хартия и безконтролен. Сега може да стане централизиран и много по-силно контролиран. Всичко ще бъде регламентирано“, допълни заместник-министърът.

Сачева подчерта, че МОН ще сътрудничи в случаи, свързани с радикализация и с тероризъм сред младите хора:

„Това нещо произтича от закона. Няма как инструкцията да бъде свалена, може да бъде прецизирана“.

Интервюто с Деница Сачева можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Фани Давидова: Инструкцията за достъпа на ДАНС до информационните фондове на МОН е юридически неизпипана

„Този документ е абсурден. Една от основните цели на защитата на личните данни е да няма абонаментен и перманентен достъп до бази данни, събрани с друга цел. Самият текст на инструкцията е с мотиви, толкова постни, че нищо не казват. Самият..

публикувано на 12.08.19 в 14:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система...

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации...

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното..

публикувано на 24.04.24 в 18:53
 Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Очаквам политиката по разширяване на ЕС да се върне отново на масата

Очаквам политиката по разширяване на ЕС да се върне отново на масата. Това заяви пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк. "ЕС ще продължава да се разширява като пространство на ценности и общ пазар. Но разширяването няма да бъде по..

публикувано на 24.04.24 в 18:52