Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти всички домакинства в Кресна са умъртвили доброволно прасетата си

БАБХ даде отсрочка до утре

| обновено на 19.08.19 в 10:11
Снимка: БГНЕС
Повечето хора в Кресна са умъртвили доброволно прасетата си, след като областната епизоотична комисия обяви в края на миналата седмица огнище на Африканска чума в  града. Днес започват принудителните мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

По актуализирания в общината списък  животните, които трябва да бъдат ликвидирани са около 180. Миналия четвъртък беше потвърдено първото в областта огнище на африканска чума, след като излязоха резултатите от пробите на прасе, намерено в река Струма. Хората имаха срок от три дни да умъртвят доброволно животните си, като можеха да оползотворят месото и да разчитат на държавна помощ от 300 лева на стопанство. Повечето от тях го направиха. 

Само десет семейства не са се съобразили с разпореждането, заяви кметът на Кресна Николай Георгиев. Пред БНР той коментира, че хората, които не са умъртвили прасетата си, не са били в града. Хората са притеснени, тъй като откритото в река Струма прасе няма ясен произход. Няма доказателства, нито отговор от властите дали прасето е на жена от града, както се твърдеше първоначално, обясни Георгиев в предаването "Преди всички" по "Хоризонт"

„Хората не вярват, че прасето е на стопанин от Кресна. Разследването продължава, властите си вършат работата, но общото мнение на хората е, че прасето е подхвърлено. Хората доброволно заклаха своите прасета от страх и от чувство за отговорност“.

Кметът е категоричен, че би подкрепил „всяко едно недоволство на своите съграждани“, ако се стигне до протести, но не очаква такива, тъй като умъртвяванията продължават.

Според него социалният удар от  ликвидирането на домашното свиневъдство е голям, тъй като според изследване, направено от общината, 50% от хората живеят под прага на бедност. 

БАБХ даде отсрочка до утре на стопаните в Кресна, за да могат хората доброволно да ги умъртвят и да има правото да си усвоят месото и помощта за дезинфекция.

Д-р Петър Матеев от БАБХ, който е и официален ветеренираен лекар в Кресна, сподели, че експертите ще обиколят всички дворове в къщите 

Служители на Агенцията по безопасност на храните и полицията направиха организация за днешната акция, като определиха няколко КПП-та със зони за дезинфектиране и маршрути до ямата за загробване на животните. Въпреки че международният път за Гърция минава през град Кресна, до затруднения на движението няма да се стигне, увериха от полицията.

В съседните общини Струмяни и Сандански местните власти призовават хората също да умъртвят животните си, за да се спре разпространението на заболяването и да минимизират икономическите загуби.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Близнашки

Проф. Георги Близнашки: Надявам се Конституционният съд да анулира промените

Даваме си сметка, че поправките на Конституцията са не просто несъвършени, а са на принципно грешна основа. Когато тръгнаха да бърникат по чл. 99, кръв ми капеше на сърцето. Приемам го лично, защото съм автор на текста. Всичко през 1991 година се разви бързо, за една безкрайна нощ. Това сподели проф. Георги Близнашки в интервю пред БНР...

публикувано на 16.04.24 в 13:18

Два сребърни медала взеха български отбори на олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори, участващи в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В надпреварата са се включили 45 отбора от 23 държави-членки на Европейския съюз и един гостуващ отбор от Украйна...

публикувано на 16.04.24 в 13:16

10 декара гора и къщи са изгорели при пожара в кюстендилското с. Кутугерци

Около 10 декара смесена гора, 8 необитаеми къщи, постройки и дворове изгоряха при голям пожар, възникнал вчера след обяд в граничното село Кутугерци. Това казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Огънят е потушен късно снощи от три екипа на пожарната, включило се и местното население. Няма пострадали. Пожарът е причинен..

публикувано на 16.04.24 в 13:04

Първи случай на коклюш в Монтанско за 2024 г.

Първи случай на коклюш за годината регистрираха в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. Заболяването е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични меки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция в града...

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Окръжен съд-Сливен започна делото срещу шофьор, помел с джипа си четирима души в каруца

Окръжен съд-Сливен започна разпоредителното дело срещу шофьор, помел с джипа си четирима души, които пътували в каруца през нощта на Гергьовден миналата година.  Близо 50 души, роднини и сродници на загиналите дойдоха пред съдебната палата, за да поискат най-тежката присъда срещу шофьора. "За четири човека и коня трябва да му дадат до живот затвор,..

публикувано на 16.04.24 в 12:57

БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с 2,2% през настоящата година след повишение с 1,8% през 2023 г., сочат новите макроикономически прогнози на БНБ , публикувани във вторник. Това представлява низходяща ревизия спрямо декемврийската прогноза на БНБ за повишение на БВП с 2,5% през 2024 г. Според централната банка, в..

публикувано на 16.04.24 в 12:50

Как да говорим с децата за класическа музика и велики композитори?

Предстои премиерата на "Приключенията на Нотичка" на 21 април в София. Проектът е на София Арт институт. Това е нова поредица от спектакли, която ще среща децата с класическата музика и ще възпитава у тях умението да се наслаждават на изпълненията на живо . Поредицата е предназначена за деца над 5-годишна възраст. Първият концерт ще е посветен..

публикувано на 16.04.24 в 12:33