Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба алармира за негативното влияние на фермите за кожи върху околната среда

Замърсяват се подпочвените води, почвите и въздуха в близост

Природозащитници и граждани предприемат периодично протести срещу фермите за ценни кожи.
Снимка: БГНЕС

В градинката пред "Кристал" в София днес ще представят изложбата "Влиянието на фермите за ценни кожи". Тя е организирана от Националната гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи. Изложбата се състои от платна, комбинация от графично поднесена информация, най-важните факти по темата и красноречиви изображения, без травмиращи кадри. 

Изложбата цели да информира за последствията от работата на фермите за ценни кожи върху околната среда. В тях животните се отглеждат единствено заради козината си, след което стават непотребни, посочват организаторите.

"Влиянията са много. Най-напред, разбира се, това е негативното влияние, което е върху животните. Неимоверното страдание, в което те живеят през целия си живот. Тесните пространства, невъзможността да упражняват естественото си поведение, да бъдат близко до каквито и да било природни ресурси. Това е изключителна жестокост към тези животни", каза за предаването "Преди всички" Петя Алтимирска, природозащитник от организацията "Кампания и активизъм за животните в индустрията". 

Замърсяват се подпочвените води, почвите и въздуха в близост до фермите

Над 130 000 норки умират всяка година във ферма за ценни кожи у нас. "Това влияние върху околната среда, то се изразява в замърсяване на подпочвените води, на почвите, на въздуха, на здравето на хората, които живеят в близост, на здравето, ако щете, на животните, защото такива обекти много често стават причина за разпространяване на болести", допълни още Алтимирска.

Въпросът с фермите за норки дава ясна представа как в България се неглижира проблемът със заразните болести по животните, включително свинската чума. Американски норки у нас се отглеждат по-масово от 2013-2014, а все още няма програма за изследване на заразните болести, които те пренасят. Няма и програма за справяне с тях. "Съответно означава, че контролните органи не знаят какво да контролират, защото те не са изследвали вида, не знаят какви са спецификите. И точно този проблем, с превенцията, всъщност, ние го виждаме в случая с чумата по свинете", коментира природозащитничката.

Бягащите животни пренасят зарази, отпадъците от фермите не се обезопасяват стриктно

Препоръки на Центъра за оценка на риска за тези заболявания съществуват от 2017 година. Често бягащите норки могат да разпространяват зарази, а изискванията за обезопасяване на отпадъците от фермата също не се изпълняват стриктно. Пример са откритите над 100 тона заровени норки в мина в Сливенско. Подаден е сигнал към прокуратурата в града, но все още няма официален коментар от институциите. 

Освен неморален, бизнесът с ценни кожи представлява заплаха за биоразнообразието и околната среда и не е устойчив. Това се потвърждава в доклад за социалните политики на Европейската банка за възстановяване и развитие от април тази година. Там фермите за ценни кожи са изброени редом с незаконни дейности като трафик на наркотици и оръжие, и няма да получават финансова помощ от банката.

Петиция с над 50 хиляди подписа отлежава

През юни миналата година природозащитниците внасят петиция с над 51 000 подписа и законопроект, чрез който да се забранят фермите за ценни кожи. Оказва се, че бизнесът разполага със силно лоби в парламента и затова законопроектът все още не е обсъждан от народните представители. 

"Имаме уверението на група депутати, че ще бъде внесен сега, в следващата пленарна сесия през септември. Ще видим дали ще се случи, защото такива обещания вече получихме много. За нас е много важно, преди всичко, този законопроект, така, както е направен, да бъде внесен за обсъждане. Ние искаме да разберем какво е мнението на народните представители по този въпрос. Съществуват ли такива хора, които наистина са съгласни този бизнес да се развива у нас и България да се превърне в едно място, в което, всъщност, се изнася и се изхвърля абсолютно вредния и непотребен, и жесток бизнес от цяла Европа", коментира Петя Алтимирска пред "Хоризонт". 

Изложбата ще бъде в центъра на столицата до 1 септември. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46