Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишан Джингозян: Посолството ни в Лондон не разполага с достатъчен ресурс за Брекзит

Снимка: БГНЕС

"При Брекзит без сделка българите трябват да кандидатстват за нов статут до декември 2020-а г. На тези, които не са подсигурили този нов статут, ще им бъдат прекратени правата". Това каза пред БНР Нишан Джингозян, който работи в лондонското кметство Брент.

Той обясни, че за българите без статут това означава, че вероятно няма да имат право да наемат жилища, може би няма да имат право да пътуват, да ползват здравната система, но уточни, че още не е изяснен този въпрос:

"Те ще кандидатстват за нов статут до декември 2020-а г., но в този период няма да могат да предоставят документ, с който да докажат правата си на граждани на ЕС, че имат право да пребивават в държава, която е била член на ЕС".

Джингозян посочи информация, че само около 45 хиляди българи във Великобритания са получили този статут и уточни, че общата бройка на всички пребиваващи там вероятно е около 300 хиляди души.

Според него посолството на България в Лондон няма капацитет да обслужи всички тези хора: "Липса на информация за процедурата, липса на езикови знания, липса на компютърни умения, невъзможност за предоставяне на необходимите документи, липса на обособен център за информация, който да обслужва българите в Лондон. Посолството не разполага с достатъчен ресурс", категоричен беше той.

В предаването "12+4" по програма "Хоризонт" Джингозян обясни: "Всички кметства във Великобритания започнаха информационна кампания, която да стигне до гражданите на ЕС, за това, че трябва да кандидатстват за нов статут, който всички трябва да подсигурят, включително българските граждани".

Цялото интервю на Людмила Железова с Нишан Джингозян можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Си Цзинпин и Владимир Путин в Русия, 21 март 2023 г.

Путин може да пътува до Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще пътува до Китай през май за разговори с президента Си Цзинпин, предаде Ройтерс. Това може да е първото задгранично пътуване на руския президент от новия му президентски мандат. Вчера западните правителства осъдиха преизбирането на Путин като нечестно и недемократично. Китай, Индия и Северна Корея обаче..

публикувано на 19.03.24 в 10:52

Арестуваха участник в схема за телефонни измами във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа участник в схема за телефонни измами. Задържаният е 27-годишен, криминално проявен и осъждан от великотърновското село Ресен и е бил така нареченото муле в схемата. Измамата е по познатата схема – пари за лечение на близък и съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници. Жертвата е възрастен..

публикувано на 19.03.24 в 10:50

По-висока минимална работна заплата в Гърция от 1 април

От 1 април повишават минималната работна заплата в Гърция. Министърът на труда Домна Михайлиду потвърди пред медиите, че минималната работна заплата в Гърция от 1 април ще е над 800 евро. Очаква се до дни да се фиксира точната сума, която според правителството ще е около 820 евро. Според министър Михайлиду повишаването на минималната..

публикувано на 19.03.24 в 10:47

НИМХ домакин на първата национална конференция по околна среда

Националният институт по метеорология и хидрология е домакин на Първата национална научна конференция по околна среда в София, съобщават от НИМХ. Целта на форума е да се засили сътрудничеството между учените от различни области, които работят за прогнозиране на природните бедствия и справяне с последствията от тях. Два..

публикувано на 19.03.24 в 10:41

Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Внимавайте откъде купувате зехтин, за да не станете жертва на измама, предупреждават властите в Гърция. От Съюза на потребителите препоръчват да не се купува зехтин от електронни магазини, които привличат с по-ниска цена. Клиентка съобщи пред медиите, че е закупила зехтин за 200 евро, който се оказал некачествено слънчогледово олио,..

публикувано на 19.03.24 в 09:58
Димитър Аврамов

Депутатът Димитър Аврамов осъден условно – след 12 години дело

След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда по обвинение за търговия с влияние и поискан подкуп от зърнопроизводителя Светослав Илчовски. Случаят е от 2012 година, когато Аврамов беше народен представител от ГЕРБ, а разследването се водеше от закритата вече Спецпрокуратурата. За да..

публикувано на 19.03.24 в 09:50
Военни в столицата на Нигер Ниамей.

Нигер сложи край на военното сътрудничество със САЩ

Нигер се оттегля от споразумението си за военно сътрудничество със САЩ и нарежда на около 1000 американски военнослужещи да напуснат страната. Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1 000 -та американски военни на територията на  страната с население от  25 милиона души. Според..

публикувано на 19.03.24 в 09:48