Българите са склонни да винят държавата за проблемите си, сочи изследване на „Галъп интернешънъл“

Българите са склонни да винят държавата за проблемите си, сочи последното изследване на „Галъп интернешънъл“. Според данните на агенцията, на фона на останалите институции у нас Църквата се ползва със сравнително високи нива на доверие. 

Изследването е в контекста на навършващите се 30 години от началото на промените. Че държавата е виновна за проблемите на хората смятат почти половината българи и това разделя обществото. От „Галъп“ отчитат, че възрастта е от значение за обществените нагласи спрямо ролята на държавата. Най-младите между 18 и 25 г. (т.е. тези, родени след 1989-а) са склонни в по-голяма степен да винят себе си за проблемите в живота. 

Според социолозите Църквата се ползва със сравнително високи нива на доверие. Предишни изследвания на агенцията отчитаха, че хората свързват Църквата с връзки с бизнеса и луксозен живот на духовници, липса на достатъчно близка до ежедневието на хората дейност, принадлежност на висши духовници към бившата Държавна сигурност. 

Изследването е проведено в периода 2-9 август и е финансирано от „Галъп интернешънал“. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33