Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

От БНБ прогнозират още поне шест месеца ниски лихви по кредитите, пише „24 часа“. Ниска ще остане обаче и доходността от депозитите. „Труд“ също акцентира на прогнозата на БНБ със заглавие „Храните и горивата поскъпват“ заради увеличение на цената на петрола. Има риск инфлацията да е по-висока. БНБ очаква ускорение на икономическия ръст.

На конференция по киберсигурност стана ясно, че Агенцията за приходите не е защитила данните си, пише „Труд“.  Това е проблем на много държавни институции. „Липсва разбиране за важността на проблема на държавно ниво“, е казал на конференцията професор Веселин Целков от Комисията за защита на личните данни.

Водещото заглавие на „Сега“ е: „Вместо да затяга, НАП улеснява достъпа до личните ни данни“. Агенцията за приходите очевидно не знае, че рождената дата се съдържа в ЕГН-то, коментира вестникът. Екип на изданието е установил, че достъпът до здравноосигурителния ни статус е изключително лесен, става чрез ЕГН. „Сега“ пояснява, че вторият задължителен идентификатор, който би трябвало да затрудни достъпа до тази информация, е рождената дата на съответния човек. Датата обаче се съдържа и в ЕГН-то и това улеснява желаещите да злоупотребят с данните. Вестникът също цитира проф. Веселин Целков и изказването му на конференцията по киберсигурност. 

„Монитор“ пише „40 на сто ръст на кибератаките за една година“. Изданието цитира данни на Национален център за компютърни инциденти.

Най-старият рудник в Европа - Ада тепе край Крумовград, ще бъде върнат към живот утре, съобщава „Дума“. Златодобивният комбинат, собственост на канадска компания,  открива официално рудника. Това е първата новоразработена мина в страната за последните 40 години, подчертава вестникът.

19 сватби в Деня на Съединението, 6 септември, ще има в Пловдив, на следващия ден са записани 17, информира „24 часа“. Септември се очертава като най-натоварен за общинските обредни служители за радостни ритуали. Те споделят, че това напоследък е обичайно за месеца след летните отпуски.

Морето ще е като чай през септември, пише „Телеграф“. Водата ще е с температура 24 градуса, прогнозира климатологът Георги Рачев от Софийския университет. Сухото и топло време ще ни зарадва с много добра реколта от грозде, пише още вестникът.

„Жегата попари слънчогледа“, е водещото заглавие на „Земя“. Фермерите в Пловдивско се жалват, че добивът ще е по-нисък и изкупната цена също ще е по-ниска. От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите също обясняват, че засушаването е причина за по-ранно прибиране на реколтата от слънчоглед.

„Българин нарисува официалния плакат на „Металика“ за концерта във Варшава“, пише „Монитор“. Дидо Пешев е името на сънародника ни, концертът в полската столица беше снощи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25