Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кемниц: Обвиненият в убийство сириец остава девет години и половина в затвора

Убийството на германец в Кемниц преди година предизвика вълна от протести срещу и в защита на бежанците в Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осъдителна присъда за сириец, обвинен в убийството на германец преди година в източногерманския град Кемниц. Смъртта на 35-годишния Даниел Хилих бързо бе политизирана и предизвика вълна от протести на неонацисти срещу либералната миграционна политика на канцлера Ангела Меркел. Както и вълна от възмущение срещу крайнодесните.

Девет години и половина ще остане зад решетките 24-годишният сириец Алаа С., обвинен, че е намушкал с нож германеца Даниел Хилих. Решението на съда се очакваше с голям интерес заради политизирането на процеса. Присъдата идва в навечерието на регионалните избори в провинция Саксония, където се намира Кемниц, на 1-ви септември. Очаква се оспорвана надпревара между консерваторите на Меркел и крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която някои социолози сочат като вероятен победител. Разделителната линия са бежанците.

„Клиентът ни нямаше никакъв шанс. Просто защото процесът от самото начало беше политизиран. Използваха го. Той е жертва“, категорична е адвокатката Рикарда Ланг, която обяви, че ще обжалва присъдата не на последно място, защото защитата се съмнява в доказателствата на прокуратурата. В единственото си телефонно интервю 24-годишният Алаа С. категорично отхвърли обвиненията:

„Те нямат нищо от мен, нямат следи, нямат отпечатъци, нямат ДНК. Полицията ми взе всички неща и те са чисти.

Кълна се в майка ми - не съм го докосвал. Не съм го виждал. За Бога - кълна се във всичко - нямам нищо общо!“.

В навечерието на днешното дело кметът на Кемниц Барбара Лудвиг, си позволи коментар в опит да предотврати евентуални нови демонстрации: „Надявам се на осъдителна присъда“, заяви тя. Нейната социалдемократическа партия, както и консерваторите на Ангела Меркел очакват значителна изборна загуба на 1-ви септември. Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ оглави антиимигрантските протести миналия август. Случаят в Кемниц коства и главата на шефа на германското разузнаване Ханс-Георг Маасен, който тогава не видя противоконституционно поведение в редиците на десните екстремисти по улиците на Кемниц, маршируващи със забранения хитлеристки поздрав.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15