Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама британци починали от заболяването след престой в курорта

Проф. Коста Костов: Легионерската болест не се предава от човек на човек, получава се от външната среда

Отрицателни са пробите за легионелоза, взети от хотел в Слънчев бряг

| обновено на 23.08.19 в 14:13
Снимка: Даниела Костадинова

Министерството на здравеопазването съобщи днес, че пробите за Легионерска болест (легионелоза), взети от хотел в Слънчев бряг, са отрицателни. Проверката бе направена, след като двамата британски туристи починаха след престой в хотела в рамките на няколко седмици.

Във връзка със съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест (легионелоза) на двама граждани на Великобритания, Министерството на здравеопазването информира, че годишно в Европа се регистрират около 10 000 случая, като водещи страни по брой на заболяванията са Франция, Германия, Италия и Испания. 

По отношение на конкретните случаи със съмнения за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест МЗ обръща внимание, че хотелите в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ - Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели.

Пробите, взети от конкретния хотел преди началото на летния туристически сезон, са отрицателни.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.

Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10%. 

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. 

И двамата британци са починали, след като се прибрали у дома - първият от тях през юни. 

В предаването "Хоризонт за вас" проф. Коста Костов - лекар, специалист по белодробни заболявания, заяви, че причина за т.нар. "Легионерска болест" могат да бъдат и климатиците, и водата. Той уточни, че тази инфекция не се предава от човек на човек, а се получава от външната среда, т.е. трябва да има външен източник: "Затова много често боледуват хора, които се намират в затворени пространства и това са много често едни малки епидемии". Професорът обясни, че заболяването протича като грип. 

"Тази болест причинява пневмонии, които са доста тежки. Няма как специалисти по белодробни болести да не познават симптомите на тази болест. Тя се лекува с по-специфични антибиотици", каза той и добави, че за диагностициране на легионелоза трябва време и да се правят клинични проби.

Компанията, от която са резервирали почивките си, също съобщи днес, че пробите в хотела са отрицателни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Европейската дипломатическа служба ще изработи план за допълнителни санкции срещу Иран заради ракетната атака срещу Израел от 13 април, съобщи върховният представител на Евросъюза Жозеп Борел след съвещание на външните министри в Брюксел. Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран САЩ готвят нови санкции срещу Иран след атаката над Израел..

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит По-рано от Светия синод уточниха, че в рамките на няколко дни гробът е бил два пъти обект на..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти..

публикувано на 16.04.24 в 20:20

Кметовете на кюстендилските села стягат избирателните секции

Кметовете на кюстендилските села трябва да проверят състоянието и да подготвят помещенията, където ще се гласува на 9 юни, наредиха от Общината. Където се налага, ще се направят леки ремонти.  Избирателните секции по селата са над 50, обикновено са в читалищата, рядко - в някоя административна сграда или пенсионерски клуб. Кметовете трябва да..

публикувано на 16.04.24 в 20:01
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Израелски танкове отново нахлуха в селища в северната част на Ивицата Газа

Израелски танкове са нахлули отново в Бейт Ханун и Джабалия - селища в северната част на Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.  Бейт Ханун бе сред първите мишени на израелската армия миналия октомври. Поради бойните действия и разрушенията много от местните жители напуснаха града. Немалко се завърнаха през последното затишие, но сега отново..

публикувано на 16.04.24 в 19:54

Задържаха мъж, предизвикал ПТП в София и избягал

42-годишен мъж е задържан от полицията в София, след като е избягал от катастрофа.  Установено е, е арестуваният е предизвикал пътно произшествие близо до търговски център в Лозенец, след което е успял да избяга. След кратко преследване и издирване е задържан от полицията на улица "Горски пътник". От СДВР уточниха, че няма данни за стрелба,..

публикувано на 16.04.24 в 19:48

Ремонтират два пътя в община Георги Дамяново

След 60 години ремонтират два пътя в община Георги Дамяново. За пълната им рехабилитация държавата отпуска повече от 8 млн. лв. Пътищата за селата Видлица и Дива Слатина ще бъдат ремонтирани. Министерството на регионалното развитие и благоустройство отпуска над 8 млн. лв.  "Видлица е първото село в общината откъм Монтана“, съобщи кметът на..

публикувано на 16.04.24 в 19:45