Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва лятната школа "Въведение в антропологията на Космоса" в Националната обсерватория “Рожен“

Има ли място антропологията в Космоса

Снимка: nao-rozhen.org

Днес приключва лятната школа "Въведение в антропологията на космоса", организира от Изследователски център „Наука, технологии, иновации“ към Философско-исторически факултет на Пловдивски университет, Национална астрономическа обсерватория „Рожен”, България заедно с Института за изследване на обществата и знанието при БАН, Лабораторията социални и антропологични изследвания, и Центъра за анализ на политиката и изучаване на технологиите - Томски държавен университет – Русия.

Антропология на космоса плюс сесия с космически предприемачи е ново за България научно събитие, в което гостуват водещи американски и руски учени  в тази област.

Пред БНР проф. по социология от Пловдивския университет Иван Чалъков, който е един от основните организатори и Никола Петров, който е директор на обсерваторията в “Рожен“ коментираха инициативата.

В интервю за предаването “Преди всички“ проф. Чалъков обясни какво е мястото на антропологията като дисциплина в космоса:

“Антропология на космоса" на този етап е всъщност антропология към тези хора, които при нас са поколението на Гагарин, които очакваха, родени в края на 50-те, началото на 70-те г. Израснали през 60-те, когато човек за първи път стъпи в космоса, след това на луната. Всички, с които съм правил интервюта казват – ние очаквахме, когато станем 30-40 г. човечеството да е на Марс..“.

Той поясни още:

“Самата антропология преживя много сериозна еволюция през последните сто години. Както знаете антропологията е колониална наука, затова в България тя е по-малко известна, а по-известна е нейната сестра етнология и етнография, която пир нас е по-скоро самоописание на нашия народ. Антропологията е наука, която изследва далечните племена и държави на други континенти. През 20 в. след деколонизацията антрополозите постепенно се обърнаха към собствените си общества и тук… “.

Директорът на обсерваторията в “Рожен“ Никола Петров каза пред БНР какво е отношението на учените към “космическия ексцентризъм" на свръхбогатите:

“Да, така е, какво е правото на Илън Мъск да си изстреля купчината ламарина в космоса. Да, той помага в крайна сметка на научните изследвания, като че ли ние започваме да се чувстваме малко ограничени да живеем само и единствено на нашата планета, но със сигурност все още сме далеч от всичко това да си мислим, че ние можем да покорим света“.

Интервюто на Ирина Недева с Иван Чалъков и Никола Петров можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да..

публикувано на 25.04.24 в 18:43