Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30 000 прасета в свинекомплекса в Голямо Враново ще бъдат унищожени

Снимка: БГНЕС

Всичките около 30 хиляди прасета в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново ще бъдат унищожени въпреки опитите на собствениците да спасят животните, които са се намирали в изолирани помещения. 

Свинефермата в Голямо Враново беше една от първите, в които беше открита чумата още през юли. Част от прасетата тогава бяха унищожени и загробени.

Собствениците обаче поискаха останалите животни, които се намират в изолирани помещения и не са били в контакт с болните да не бъдат убивани. Още повече, че резултатите от пробите им са отрицателни. Днес те чакат отговор от агроведомството. 

"Написали сме едно писмо преди две седмици до министър Танева, че ситуацията е по-различна, отколкото беше обявена в началото, и предлагаме да се закрие огнището на базата на това, че имаме над 1500 проби, които са отрицателни", обяснява управителят Вихрен Димитров.

Въпреки това обаче свинете трябва да бъдат унищожени. 

В писмен отговор до "Хоризонт" от Агенцията по храните изяснява, че съгласно европейското законодателство при потвърждаване на огнище последващи проби не се вземат. Свинекомплексът в Голямо Враново ще може да продължи дейността си само след изпълнение на заповедта за ликвидиране на огнището, т.е. загробване на животните, почистване и дезинфекция и вдигане на ограничителните зони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прасетата в Голямо Враново не могат да бъдат умъртвени заради лошо време и недостатъчно техника

Липсата на достатъчно техника и дъждовното време в момента пречат да се пристъпи към унищожаване на животните и от свинекомплекса в Голямо Враново. В сряда най-късно обаче трябва да се намери решение. За да се пристъпи към действия по умъртвяване на..

публикувано на 29.07.19 в 13:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Укпаински сапьори край Днепър

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в Централна Украйна

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в района на град Днепър в Централна Украйна. Системите за въздушна тревога предупредиха за опасност от ракетни удари на територията на цялата страна. Един човек е бил ранен при руска атака с дронове..

публикувано на 29.03.24 в 07:54

Катастрофа с автобус с ученици в Германия, няма жертви

Автобус катастрофира в Германия за пореден път. Инцидентът този път е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия.; В превозното средство са пътували около 60 души - повечето ученици, които се връщали от посещение в Англия. Автобусът..

публикувано на 29.03.24 в 07:53

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 07:45

Преди 20 години България става член на НАТО: Историята

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО. През 2004-а година..

публикувано на 29.03.24 в 07:41

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват..

публикувано на 29.03.24 в 07:41

Изслушват председателя на СЕМ и четирима министри в НС

Парламентът ще изслуша председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Само 4-а от министрите в оставка ще участват в днешния парламентарен контрол. Рекламите на хазартни игри по радиото и телевизията е тема на изслушването на..

публикувано на 29.03.24 в 07:31
Президентът Румен Радев

Продължават консултациите при Румен Радев за служебен кабинет

Продължава процедурата около назначаването на служебен министър-председател, след като вчера беше върнат и последният трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев започна консултации с..

публикувано на 29.03.24 в 07:26