Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея

| обновено на 24.08.19 в 18:49
5
Да отстояваме свободата си от посегателствата – от чужди и от свои, каза държавният глава.
Снимка: Пресцентър на президента

България отбелязва 142 години от Шипченската епопея. 

Хиляди българи от цялата страна изкачиха връх Шипка, където днес е кулминацията на честванията, за да положат цветя на Паметника на свободата. 142 години след победата над османските войски президентът Румен Радев призова да отстояваме свободата си от посегателствата на чужди и свои:

"Да отстояваме свободата си от посегателствата  от чужди и от свои. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот. Ще израснат нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие.  Вечна памет на героите. Да живее България". 

"В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е, защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад", каза президентът.

Тържествата за съдбоносните августовски боеве за отбраната на прохода на Шипка по традиция събират българи от различни краища на страната. Впечатление прави, че хората, изкачили се на върха днес, са по-малко от предишни години. Сред дошлите за честването бяха много семейства с деца: "Да дойдат да видят и да почетат родината и героите, които са загинали за нея". "В училище ни разказаха, че тук са се водили боеве за освобождението на България".

Най-голям интерес предизвика възстановката на боевете. Моменти от сражението на мястото, където е била главната позиция на отбраната, пресъздадоха 250 родолюбци от националното дружество "Традиция". 70-годишният Иван Семерджиев участва за поредна година: "Искаме да вдигнем малко духа на българина, независимо че играеме от противника като башибозук, ние носим в сърцата си топлата кръв на българина".

Днес Отбелязваме и друго паметно събитие  85 години от освещаването на Паметника на свободата. В памет на героите на Шипка заупокойна молитва отслужи Великотърновският митрополит Григорий в съслужие с габровски свещеници.

Официални гости на честването бяха заместник-председателят на НС Явор Нотев, евродепутатът Ангел Джамбазки, дипломати от посолствата на Русия и Беларус у нас, народни представители, висши духовници и военни, областни управители. В памет на героите тази вечер в Габрово ще се състои тържествена заря – проверка, която БНР ще излъчва пряко. 

Очаквайте включването минути преди 21 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти..

публикувано на 16.04.24 в 20:20

Кметовете на кюстендилските села стягат избирателните секции

Кметовете на кюстендилските села трябва да проверят състоянието и да подготвят помещенията, където ще се гласува на 9 юни, наредиха от Общината. Където се налага, ще се направят леки ремонти.  Избирателните секции по селата са над 50, обикновено са в читалищата, рядко - в някоя административна сграда или пенсионерски клуб. Кметовете трябва да..

публикувано на 16.04.24 в 20:01
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Израелски танкове отново нахлуха в селища в северната част на Ивицата Газа

Израелски танкове са нахлули отново в Бейт Ханун и Джабалия - селища в северната част на Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.  Бейт Ханун бе сред първите мишени на израелската армия миналия октомври. Поради бойните действия и разрушенията много от местните жители напуснаха града. Немалко се завърнаха през последното затишие, но сега отново..

публикувано на 16.04.24 в 19:54

Задържаха мъж, предизвикал ПТП в София и избягал

42-годишен мъж е задържан от полицията в София, след като е избягал от катастрофа.  Установено е, е арестуваният е предизвикал пътно произшествие близо до търговски център в Лозенец, след което е успял да избяга. След кратко преследване и издирване е задържан от полицията на улица "Горски пътник". От СДВР уточниха, че няма данни за стрелба,..

публикувано на 16.04.24 в 19:48

Ремонтират два пътя в община Георги Дамяново

След 60 години ремонтират два пътя в община Георги Дамяново. За пълната им рехабилитация държавата отпуска повече от 8 млн. лв. Пътищата за селата Видлица и Дива Слатина ще бъдат ремонтирани. Министерството на регионалното развитие и благоустройство отпуска над 8 млн. лв.  "Видлица е първото село в общината откъм Монтана“, съобщи кметът на..

публикувано на 16.04.24 в 19:45
Си Цзинпин

Китай подкрепи мирната конференция за Украйна в Швейцария през юни

Президентът на Китай Си Цзинпин се е съгласил да подкрепи мирната конференция за Украйна, насрочена за юни в Швейцария. Това обяви германският канцлер Олаф Шолц след разговор със Си в Пекин. "Китай и Германия възнамеряват да координират интензивно организацията на конференцията на високо равнище в Швейцария  и бъдещи международни..

публикувано на 16.04.24 в 19:40
Иван Капитанов

Иван Капитанов е назначен за заместник-министър на земеделието

След като предложи на президента Румен Радев да освободи земеделския министър Кирил Вътев заради несправяне с работата, служебният премиер Димитър Главчев направи рокада и сред заместник министрите в агроведомството - съобщават от Министерския съвет. Досега Кирил Вътев имаше петима заместници, Главчев отстранява двама от тях - Александър..

публикувано на 16.04.24 в 18:57