Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов защити назначението на Пламен Георгиев за консул във Валенсия

И ангажиментът за 10% увеличение на доходите и за следващата година ще бъде изпълнен, каза премиерът

| обновено на 26.08.19 в 14:48
Бойко Борисов
Снимка: Ани Петрова

Премиерът Бойко Борисов коментира критиките на президента към управлението, както и обвиненията за назначението на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за консул във Валенсия.

"Предишният ден сряда в МС дойде светкавично, изненадващо за мен за смяната на Дяков, писмо за съгласуване. Вкарах го на Министерски съвет, гласувахме го и сега трябва да решават кой да е. И аз затова коментирах тази смяна. Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика. Така че не виждам за консул, които вие не можете да изброите никъде консулите в Европа, просто явно това е някаква поръчка, защото една седмица, ето днеска откриваме поредна инвестиция  двеста милиона са тук".

Премиерът коментира темата, след като участва в откриването на нови производствени мощности на завод на международна компания в Костинброд. При представянето на инвестицията за 40 милиона лева присъстваха посланиците на Гърция и на САЩ в България, които отбелязаха добрия инвестиционен климат в страната ни. Тази позиция на дипломатите, според Борисов, е отговор на всички критики към управлението: 

"Понеже вчера беше казано за моето управление, поне на това управление само до средата на тази година е рекорден износ от България за Западна Европа, близо 28 милиарда лева, работеща икономика. Пошегувах се с гръцкия посланик, че нашите Ф-16, блок 70, са по хубави от гръцките, те са блок 50. Въпреки всичките плащания, благодарение на мощната икономика, която в момента работи, резервът ни е пълен. И това, което сме поели ангажимент за 10 процента увеличение на доходите и за следващата година, ще бъде изпълнено".

Миналата сряда правителството даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжност началника на Националната служба за охрана, считано от 30 август. По закон освобождаването на началника на службата се извършва след съгласуване с Министерския съвет. От президентството заявиха пред БНР, че Дяков се оттегля по свое желание и с лични мотиви.

По-късно президентът Румен Радев заяви, че ген. Дяков е внесъл молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини.

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на нов ръководител на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев припомни в събота, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя: 

„Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира още държавният глава пред журналисти на връх Шипка, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нинова: Цинизъм е да се хвалиш със строителство на пътища, когато се навършва 1 година от катастрофата край Своге

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира на изявленията на премиера Борисов, който инспектира строителните дейности в участъка Сливница  –  Драгоман по изграждането на АМ „Европа“. В профила си във Фейсбук Нинова написа: "Цинизъм е да се..

публикувано на 26.08.19 в 14:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи,..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е..

публикувано на 28.03.24 в 20:03