Пловдивски художници протестираха против отнемане на галерия

| обновено на 02.09.19 в 20:06
Снимка: Кремена Данева

Творци, членуващи в Дружеството на пловдивските художници, протестираха днес пред сградата на общината, недоволни, че им се отнема галерията на ул. "Гладстон".

Новата сграда, в изграждането на която бяха инвестирани 3 милиона и половина лева, от днес е домакин на изложбата „Минимализъм-BG“, представяща творбите на 37 български художници.

Дружеството вече няма свой дом, а местната администрация нарушава подписания и гласуван от Общинския съвет меморандум за съвместни действия, каза председателят на организацията Снежана Фурнаджиева:

"Това, че ние се съгласихме да се построи, защото Общината я беше занемарила, и тя вече падаше върху главитге ни и се разпадаше, направихме заданията и всичко възможно, за да осигурим финансирането и построяването на новата сграда, не означава, че трябва да бъде присвоена за административни цели, за лични цели едва ли не. Защото това да си печели Общината от нея просто е нелогично - от изкуство да се печели. Изкуството е обгрижвано, от него не може да се печели".

По-рано днес кметът Иван Тотев заяви, че Дружеството на пловдивските художници ще изпитва затруднения да стопанисва новата галерия на ул. „Гладстон“. Той подчерта, че всяка организирана от дружеството изложба ще бъде експонирана безвъзмездно в обновените пространства на галерията и очаква да му бъде предоставен график за проявите. В отговор на това Снежана Фурнаджиева каза: 

"Той е тук още двайсет и няколко дена, аз предпочитам да разговаряме вече с новия кмет".

„Подготвяме бизнес план, имаме и график за изложбите“, допълни председателят на Дружеството на пловдивските художници.

Строителството на изложбената зала продължи близо година, а инвестицията е за около 3,5 млн. лева.

Свързани новини

След намесата на Банов кметът дава галерията на "Гладстон" на ДПХ

Галерията на Гладстон ще бъде предоставена за стопанисване на Дружеството на пловдивските художници. Обратът в позицията на кмета Иван Тотев дойде след разговор с министъра на културата Боил Банов, който по- рано настоя местната власт да изпълни..

публикувано на 27.07.19 в 14:15