Най-много круизи започват от Италия

Корабът Costa Deliziosa
Снимка: БГНЕС

2018 година е рекордна за морските круизи в страните на Европейския съюз. По данни на Евростат броят на тези, които са избрали подобна ваканция достига 7 милиона души. Въпреки този интерес и акцентът, който страната ни поставя върху туризма се отбелязва, че нито един морски круиз не е започнал от двете ни големи пристанища Варна и Бургас през последните 5 години. Това се отнася и за съседната ни Румъния.  Данните на Евростат показват, че най-много круизи започват от Италия. Останалите страни начална точка на пътувания са Испания, Германия, Великобритания и Белгия.

Круизните пътувания стават все по-популярни за прекарването на ваканцията и това е тенденция в световен мащаб.

"За съжаление по нашите вече доста модерни пристанища, главно Бургас и Варна на круиз терминалите ни все още спират много повече военни натовски кораби по време на учение, отколкото пасажерски, круизни кораби. Но това веднага искам да подчертая, че не е по вина на самите администрации на пристанищата или на нашата държава, за съжаление целия регион, цялата акватория на Черно море, включително Румъния, Турция, Украйна, всички черноморски държави изпитват един и същи проблем, който от една страна е геополитически, от друга страна е чисто икономически в смисъл, че ние сме много слаби пазари,. т. е. с много ниска покупателна способност и на практика нямаме възможност да захранваме с достатъчен брой платежоспособни пасажери големите круиз линии", каза за "Хоризонт" Илиян Иванов от Българското круиз общество.

В последните няколко години круизите в Черно море са в застой отбелязва Диана Благоева управител на туроператор специализиран в този продукт, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

"Първоначално, когато имаше доста круизи, които бяха в Черно море, общо взето основни дестинации бяха както Кримския полуостров, Истанбул- основно пристанище, от което имаше доста отплавания и съответно тези кораби минаваха и през Бургас, и през Варна. Обаче след създалата се политическа ситуация в Крим и след терористичните атаки в Истанбул тези кораби като цяло се отдръпнаха, круизните компании  и до голяма степен това се отрази и на спиранията в България. Като преди няколко години в една от големите круизни компании имаха отплавания от Бургас, обаче интереса към тези отплавания не беше много голям и всъщност много трудно тези каюти, които бяха отделени за нашия пазар се продаваха"

Туризмът в Гърция е традиционно развит, корабостроенето е с традиции. Как изглежда круизния туризъм за едно сравнително близко до България пристанище като това в Атина.

"Едно пристанище като Пиреа, което обслужва световен град като Атина, дори от самото пристанище като начално пристанище не тръгват много круизни линии, изключително малко, защото много така хора предполагам в България смятат, че Атина като едно близко пристанище, като световен град е изключително развит в морско отношение по отношение на круиз индустрията, това съвсем не е така. Масата от големите круизни линии, които ползват за своите маршрути като начална отправна точка, това е Италия. Дори ако вземем един друг световен град, също много близко до България- Истанбул, там пък в пъти по малко тръгват различни круизни маршрути. Дори мога да Ви кажа, че Турция, тяхното правителство дотира по 40 долара за всеки един пасажер на кораб, който е с над 750 пасажера, т.е. самата държава допълнително поощрява самите круизни линии да включат поне Истанбул в техните маршрути като те се опитват да спонсорират, един вид да ги купят, но дори и това не работи. Истанбул последните години говоря за световна дестинация като Истанбул беше зачеркнат", каза Илиян Иванов. 

Кои са посоките, които избират българските туристи?

"Това са Средиземно море най вече. В момента доста усилено се търси Дубай като дестинация за зимните месеци, както и Карибския басейн. Забелязвам това, че нараства броя на хората, които плануват своите круизни пътувания по-напред във времето, т.е в момента ние правим резервации както за втората половина на 2020, така и вече доста резервации за 2021 година. Нещо, което преди години беше по-скоро много рядко срещано, сега по-скоро вече при нас специално се засилва като тенденция",  допълни Диана Благоева.

Повече можете да чуете в звуковия файл.