Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

33-годишната Стела Василева от Троян е една от малкото жени иконописци у нас

2
Стела Василева
Снимка: Личен архив

Младата зографка Стела Василева е една от тазгодишните номинации за „Пазител на традициите“. Рисува икони от години, а заедно с още трима свои колеги в момента работят по реставрацията на фреските, иконостаса и светите образи в една от тревненските църкви.

Иконографката споделя, че отдавна е загърбила хорските предразсъдъци към професията си, която от векове е доминирана от мъже.

Дългокоса, с много обеци на ушите и огромни, топли очи - това е първото впечатление, което оставя притеснителната зографка Стела Василева у събеседника си.

Бунтарка и запалена рокаджийка

„Иконописците сме мълчаливи хора, но когато хванем четката, се чувстваме в свои води, ръката сама се движи, за да извае светия образ“, разказва Стела Василева.

Тя е бунтарка и запалена рокаджийка. Завършила е керамика в родния Троян, след което се дипломира като иконописец от Богословския факултет на Великотърновския университет.

Стела Василева споделя, че е първият иконограф в семейството си, което не спира да я подкрепя:

„Вече съм спокойната, уравновесената. За да рисува човек, малко все пак огън му трябва, темпераментност. Рок музика слушам. Повече от 10 години вече рисувам икони.  Благодарна съм, че съм завършила иконопис. Не съм се двоумила, просто исках да уча иконопис и го знаех. Трябваше само да го направя“.

Стела Василева печели голямата награда - „Сребърна хлопка“ в майсторската надпревара по иконопис, организирана от етнографския музей на открито „Етъра“ през 2017 г. На 6 септември е поканена да бъде един от специалните лектори по време на 17-ия Международен панаир на традиционните занаяти в Етъра. Младата майсторка е номинирана и за пазител на традициите.

„Точно в момента се занимавам с реставрация на икони в Трявна. Реставрираме двата храма, които са - единият от XII век, стенописите и иконите на тревненски майстори са. Доста ценни и в доста лошо състояние бяха. Другият храм е по-късен и по-голям, но също страхотни постижения в иконографията. Иконите са прекрасни, майсторите са били много добри тогава и можем да ги спасим."

„Да реставрираш стара икона е по-трудно“

33-годишната зографка е стенописала десетки църкви и реставрирала стотици икони в цяла България. Стела Василева казва, че за да рисуваш светите образи, не е достатъчно само да си изучил до най-малката тънкост правилата на канона, техниките на рисуване и богословските науки, важното е и да си вярващ.

„Може би да реставрираш старата икона е по-трудно. Там са съчетани всички техники и трябва да знаеш в конкретния момент как да постъпиш.  Трябва да съм абсолютно спокойна, за да мога да мисля какво правя, как го правя. Тези образи по някакъв начин да им предам това, което искам - спокойствие. Трябва да има светлина. Технологично мога малка тайна да споделя - това е от самите цветове, полагат се по-тъмните тонове и се вади светлината от тях, както трябва и светецът да гледа право към молещия се, но това си е наша малка тайна“.

Младата художничка разказва, че чувства като свое призвание създаването на икони и стенописи - изкуство, прецизно до сантиметри и едва забележими цветови нюанси. Удовлетворение изпитва, когато види как някой вярващ се моли пред икона, излязла изпод четката ѝ и това я зарежда за още много часове работа, която прави с огромна любов.

Няма в дома си нито една икона

Стела Василева споделя, че няма любим каноничен образ. Майсторката на икони няма в дома си нито една икона. Пази единствено дипломната си работа от университета - голяма мозайка с образите на Христос, Божията майка и Йоан Кръстител.

„Всички са ми на сърце. Има светци, които повече се почитат и така е по-отработена самата работа по иконата. Други са ми интересни, защото не съм ги правила. Мисля погледа, мисля излъчването, лицето. Всяка една икона трябва да бъде много добре осмислена. Старите майстори са ползвали за свързвател към боичките жълтъка на яйцето. Ние също продължаваме да го правим, но има и съвременни материали, които също са доста добри, но старите рецепти са си изпитани във времето. Също така за стенописите са ползвали боза за свързвател. За самите икони в грунда се разбърква туткал, така че трябва да се спазят техните рецепти“.

На 33 години иконописецът Стела Василева иска само едно - да има сили да продължи да стенописва и да пази традициите на старите зографи.

Повече чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 15.04.24 в 16:05
Донка Шишманова

Помните ли... оперетната прима Донка Шишманова?

На 14 април голямата наша оперетна примадона Донка Шишманова можеше да отбележи своя 90-годишен юбилей, но си отиде от този свят преди две години. Можем само с носталгия да си спомним за нейните прекрасни героини, които сме гледали на сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.  Винаги съм си представяла оперетната примадона точно..

публикувано на 14.04.24 в 08:30

Сборник, посветен на вековния юбилей на Лиляна Бочева, ще бъде представен на тържествен концерт

На 13 април, само ден след вековния юбилей на хоровата диригентка Лиляна Бочева, в столичната камерна зала "България" от 16 часа ще се съберат верните ѝ бодросменци, за да почетат незабравимата си дългогодишна ръководителка. Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. Тя поема ръководството на световноизвестния детски хор „Бодра смяна“ след смъртта на..

публикувано на 12.04.24 в 19:50
Лиляна Бочева и хор

Спомен за хоровата диригентка Лиляна Бочева

Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ - една от емблемите на българското детско хорово пеене.  Трудно ми е да говоря без емоции за нея - цялото ми детство премина през този забележителния хор, станах музикант благодарение на..

публикувано на 12.04.24 в 19:38
Дуо

Дуо "Атмосфери" представя нова версия на творба от Брамс

Клавирното дуо "Атмосфери", носител на наградата "Олга Камбурова" 2020 на предаването за класическа музика "Алегро виваче", започна поредица от концерти със симфонични оркестри в различни български градове.  За първи път в България Александра Дичева и Мила Михова представят Концерт за пиано на четири ръце и струнен оркестър - съвременна транскрипция по..

публикувано на 12.04.24 в 18:34
Феникс Върбанов

Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека

Среща в "Нощен хоризонт" с истинското изкуство и стремеж за откриване на  вдъхновение за всеки по своята душевна и емоционална пътека .  Гостува  художникът Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека , към магичния Космос, който се разкрива при досега с неговите творби. Покана за откриването на  една..

публикувано на 11.04.24 в 16:59