Цацаров разпореди проверки на две топлофикации и два ТЕЦ-а

Акциите стартираха през нощта в Перник и Бобов дол

| обновено на 04.09.19 в 18:13
Снимка: Стоян Радев

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка на топлофикациите в Перник и Сливен и на ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“.

Жандармерията проверява какви материали горят топлофикациите и двата ТЕЦ-а, потвърди днес в кулоарите на парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Това е по постановление на прокуратурата и заедно с МОСВ и се извършва проверка по отношение на спазване на законите, свързани с изгарянето на отпадъци, и дали това се извършва по регламентирания от закона начин. На този етап не мога да кажа дали има нарушения. Тук водещо е МОСВ, тъй като при тях е регламентирана и се контролира тази дейност“, каза министърът. 

Установено е, че заедно с въглищата в четирите централи са горили биомаса и битови отпадъци.

Според прокуратурата това е несъответствие между комплексните разрешителни на ТЕЦ-овете и това, което реално се е горило.

На въпрос изгаряни ли са отпадъци от чужбина в централите, говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова отговори:

„Все още не сме получили официален отговор от контролния орган. Такава информация се съдържа в справката на ДАНС, но подлежи на доказване и установяване по надлежния ред. Затова сме възложили и извършването на документална проверка, не само на разрешителните, с които лицето разполага, но и всички документи, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци – дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано, съпроводено с необходимите документи, и фактически какво е било изгорено“. 

Поводът за проверката е постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност при изгаряне на отпадъци, се посочва в днешното съобщение на прокуратурата

Главният прокурор е изискал съдействие от МВР при проверката, за която е определен срок от 1 месец.

През нощта в ТЕЦ „Република” в Перник е направена извънредна проверка по разпореждането на Цацаров.

Представители на МОСВ със съдействието на жандармерията са извършили обстойна проверка в предприятието. Резултатите от нея предстои да бъдат обявени.

Директорът на  „Топлофикация Перник” Любомир Спасов е категоричен, че дружеството не гори отпадъци. Ние сме входирали инвестиционно намерение, но към момента не сме получили разрешение и не извършваме такава дейност, заяви той.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов вчера бе на посещение в Перник, където заяви, че започват внезапни комплексни проверки, за да се установи кой замърсява града.

Полиция и жандармерия обезпечават проверката за използваното гориво, която се извършва в ТЕЦ „Бобов дол“ в изпълнение на разпореждането на главния прокурор. Проверката е започнала снощи в 21 ч., продължила е през нощта и в този момент, каза за по-рано днес за БНР ръководителят на областната дирекция на полицията в Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски.

Полицията и жандармерията само оказват съдействие на проверяващите органи и на екипите, обясни той.

От ръководството на централата и от РИОСВ казаха наскоро, че за момента ТЕЦ-ът не изгаря отпадъци, макар че има издадено разрешително за това.

Изпълнителният директор инж. Емил Христов преди десетина дни коментира за националното радио.

„Разрешително имаме, как да нямаме. Комплект разрешителни имаме. В момента не горим, защото трябва да монтираме допълнително мерене и след като го монтираме, тогава започваме да горим“.

Вчера жители на Бобов дол настояха да се каже официално и категорично има ли замърсявания при работата на ТЕЦ „Бобов дол“, след като в централата се горят отпадъци, внос от Италия. 

„Топлофикация – Сливен“ има издадени всички необходими разрешителни за използване на модифицирано гориво- RDF. Това увери днес заместник изпълнителният директор Кънчо Танев по повод започналата по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров проверка в топлоцентралата.

Проверката  на прокуратурата и РИОСВ Бургас за установяване на изгаряните материали започна снощи, а входовете на ТЕЦ-а са блокирани от сили на жандармерията

Танев коментира, че дружеството притежава всички разрешителни, които са издадени от Министерството на околната среда и водите и институциите имащи отношение по вноса, съхранението и изгарянето на модифицираното гориво: „Да, минават точно една част през министерството и отделно към Изпълнителната агенция. Всичко това е минало през тях“.

И обясни как съхраняват въпросното RDF гориво на територията на топлоцентралата: „Води се абсолютна отчетност на доставки, какво е изгорено в момента и какво е налично“.

Той обяви, че действително в ТЕЦ Сливен се изгаря RDF гориво внесено от Италия. „От Италия има внесен RDF, който мога да кажа, че е много по-качествен“, каза Танев.

В началото на месец юли тази година по настояване на кмета на общината Стефан Радев ръководството на централата запозна общинските съветници и медиите с метода на изгаряне на модифицираното гориво и гарантира, че имат всички разрешителни, и че въздухът на града няма да бъде замърсен. Проверката продължава.