Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сдружение ловно-рибарско дружество Троян“ излезе с протестна декларация срещу забраната за лов

Снимка: БГНЕС

„Сдружение ловно-рибарско дружество Троян“ излезе с протестна декларация срещу забраната за лов в инфектирана зона в района на Априлци, която беше въведена в средата на август заради регистриран случай на африканска чума при диво прасе.

В протестната декларация, изпратена до премиера, председателя на Народното събрание, земеделския министър и областния управител на Ловеч, от сдружението посочват, че, ако бъде разрешен ловът, ще се дават проби за всяка отстреляна дива свиня и старателно ще се претърсват районите, в които се ловува за наличие на умрели диви свине. По този начин държавата ще добие реална представа за разпространението на болестта сред дивите свине и ще се засилят мерките за биосигурност при движение на хора и превозни средства в ловностопанските райони.

Протестиращите отбелязват още, че мерките за спиране на всички дейности в инфектираната зона не дават желаните резултати, тъй като забраната не се спазва от туристи, овчари, гъбари, мотористи, и др., 

От друга страна, хищниците – вълци, чакали, лисици, скитащи кучета, гарвани и други животни – също разнасят заразата. 

От сдружението настояват да бъдат отменени всички забрани за лов в района с констатирани случаи на АЧС, както и да се разреши груповият лов на дива свиня с кучета в най-къс срок при засилени мерки за биосигурност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори и се връща в общината като заместник-кмет. Въпреки, че от години водач на листата на БСП е външен за благоевградска област кандидат, Богдан Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

Атанас Величков не изключва възможността РСМ да изпадне в изолация след парламентарните избори

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май . Разликата между двамата е 176 446 гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея са гласували 40,20%, а за Пендаровски 20% от..

публикувано на 25.04.24 в 13:58

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по думите на министър Запрянов отпреди седмица експертите е трябвало да сертифицират съоръженията,..

публикувано на 25.04.24 в 13:46