Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици граждани присъстваха на тържествената заря проверка в Търговище

Снимка: архив

Стотици граждани се включиха във възпоменателната вечер, организирана от Община Търговище, по повод навършването на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Сред официалните лица, които почетоха паметта на предците, осъществили Съединението, бяха кметът Дарин Димитров, народният представител Танер Али, областният управител Митко Стайков, общински съветници, ръководният екип на Община Търговище, представители на културни и образователни институции.

Привечер от Първо ОУ "Христо Ботев" в центъра на града тръгна шествие до Паметника на падналите за Родината воини от Търговище и околията (по-известен като Войнишкия паметник) на бул. "Цар Освободител". Там се проведе тържествена заря проверка с участието на курсантски блокове от Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" към Националния военен университет "Васил Левски" - Шумен, Патриотичен клуб "Възраждане" и ученици от Първо СУ "Св. Седмочисленици" и Второ СУ "Проф. Н. Маринов".

Тържествената заря проверка започна с приемане на строя на курсантските роти и ученическия отряд от полк. Дилян Димитров, декан на Факултет "Артилерия, ПВО и КИС".

Десетки венци и цветя на признателност бяха положени пред Войнишкия паметник.

По време на възпоменателната вечер бе отбелязано и навършването на 80 години от откриването на монумента, който е изграден с дарения от населението на града и околията. Средствата са събирани в продължение на 13 години по инициатива на търговеца Никола Сапунджиев. Автор на паметника е изтъкнатият български скулптор Любомир Далчев, който дава името на композицията  "Устрем". Отбелязано бе и навършването на 103 години от Тутраканската епопея.   

Възпоменателната вечер приключи с тържествена заря.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да..

публикувано на 25.04.24 в 18:43
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от Общобеларуското народно събрание новите концепция за национална сигурност и военна доктрина на Беларус,..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на световните павилиони влиза и българската инсталация "Съседите" в класацията на световните павилиони..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8..

публикувано на 25.04.24 в 17:43