Започнаха честванията на Съединението в Пловдив

| обновено на 06.09.19 в 15:04
Снимка: БГНЕС

Пловдив е център на честванията по повод 134-ата годишнина от Съединението на  Княжество  България и Източна Румелия. Празникът започна в катедралния храм "Света Богородица", където молебен отслужи  пловдивският митрополит Николай.  Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на  майор Райчо Николов в града.

Камбанен звън огласи сутринта църквата "Света Богородица". Дошлите в храма отдадоха почит и си припомниха делата на всички участвали в събитията преди 134 години, когато биват отхвърлени неправдите на Берлинския конгрес и е провъзгласено Съединението на България:

- Една голяма дата, когато България се е обединила и това е единственото може би от малкото събития, което е наше дело, без чужда помощ.
 
- Да не забравяме, че трябва да научим най-малките - децата, да пазят историята си, да се поучават от нея и да знаят, че трябва да продължат делото на дедите си толкова смело, колкото са били и те някога.

Мирополит Николай призова към обединение, което да почива на общочовешките ценности: "На любов, на солидарност, на човеколюбие, на кротост и въздържание. На вяра, надежда и любов". "Само така ще можем да се противопоставим на злото в съвременното ни общество", допълни митрополит Николай.

В рамките на честванията вечерта в центъра на града членовете на комитет "Родолюбие" ще направят възстановка на част от събитията, свързани със Съединението. Кулминацията на тържествата е зарята-проверка пред паметника на едноименния площад, която Българското национално радио ще предава пряко от 20.30 часа и на която ще присъства президентът Румен Радев.

134 години от Съединението на България отбелязаха и в Хасково с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на незнайния войн. Празникът завърши с тържествен концерт и хоро на централния площад.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33