Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите в Полша обещават бонуси за пенсионерите

Ярослав Качински - лидер на "Право и справедливост"

Управляващата партия в Полша "Право и справедливост" ще предложи на пенсионерите редовен годишен паричен бонус, обеща лидерът на партията Ярослав Качински.

Анализатори съобщават, че бонусът за пенсионерите, изплатен преди изборите за ЕП, е струвал на държавата почти 11 милиарда злоти или над два и половина милиарда евро.

В интервю за таблоида "Супер Експрес" Качински казва още, че очаква Матеуш Моравецки да остане премиер, ако "Право и справедливост" спечели парламентарните избори на 13 октомври.

Въпреки политическите скандали, които разтърсиха партията през последните месеци, тя продължава да е водеща в социологическите проучвания, като се очаква да получи между 41 и 43 процента подкрепа, достатъчно, за да си осигури мнозинство.

Партията поддържа популярността си благодарение на социалната програма, която предвижда 500 злоти месечна помощ за всяко дете в семейство.

По думите на Качински, който е в постоянен конфликт с Брюксел, Полша вероятно губи много повече пари заради дейността на мафиотски организации, изнасящи пари, отколкото получава като подкрепа от ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти, има арестувани

Полицията в София разби мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти. По информация на БНР са арестувани двама души. Те са пласирали различни видове инсулин, анаболи и хормони на растежа без необходимите за това документи. Разследването се води в Първо РПУ в София.

публикувано на 28.03.24 в 08:31
Д-р Валентин Христов, кмет на Плевен

Общинарите в Плевен обсъждат намаляване на администрацията

Общинският съвет в Плевен обсъжда на днешното си заседание нова структура на Общината. Предвижда се намаляване на числеността на администрацията с 9.75 %. Актуализация на структурата и числеността на общинската администрация се внася от кмета д-р Валенитн Христов. В мотивите се отбелязва, че основната цел е да се подобри качеството на..

публикувано на 28.03.24 в 08:23

Посланикът на САЩ у нас ще участва във форум за инвестиционна сигурност

Посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен ще участва в дискусия, посветена на рисковия капитал и инвестициите, контролирани от авторитарни режими. Форумът се организира от Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за международно частно предприемачество. От началото на март тази година с приетите промени в закона за насърчаване..

публикувано на 28.03.24 в 08:21

Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа

Днес в 11 часа държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ". Така от партията на Слави Трифонов ще трябва да посочат кандидат за министър-председател. Това съобщиха в съобщение от президентството в 8 часа днес. Кандидатът ще има седем дни, за да предложи структура и..

публикувано на 28.03.24 в 08:10
Бенямин Нетаняху

Нетяняху иска от Белия дом среща за сухопътната операция в Рафах

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е поискал от Белия дом нова среща за разговори около планираната израелска сухопътна операция в Рафах, най-южния град в ивицата Газа, където подслон са намерили над два милиона палестинци. Нетаняху: Израел няма да се огъне пред международния натиск за Газа По-рано Нетаняху отмени визитата на..

публикувано на 28.03.24 в 08:06

Атака с руски дронове в цяла Украйна - има жертви и щети

През изминалата нощ руските сили са атакували с дронове цялата територия на Украйна. Има жертви и разрушени жилищни сгради. За експлозии в Запорожие съобщи началникът на Запорожката областна военна администрация Иван Федоров, който уточни, че са нанесени удари по жилищни сгради. "Има жертви", написа той в социалната мрежа "Телеграм", но все..

публикувано на 28.03.24 в 07:59

Болницата във Велико Търново се включва в "Даряваш кръв - даряваш живот"

Отделението по трансфузионна хематология в областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот". Кампанията в кръвния център във великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов" ще се проведе от 8 до 14 ч., като екипите ще продължат работа, докато има желаещи да кръводарят. Отделението по..

публикувано на 28.03.24 в 07:58