Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултати от частични местни и регионални избори в Русия

Пробив на опозицията в Москва и триумф на властта в регионите

| обновено на 09.09.19 в 17:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пробив на опозицията в Москва и триумф на управляващите в регионите. Така накратко могат да бъдат обобщени резултатите от произведените вчера във всичките 85 субекта на Руската федерация избори на различни равнища.

На вчерашните избори руснаците гласуваха за губернатори, регионални законодателни събрания, градски  парламенти, кметове, а в четири окръга и за депутати в Държавната Дума.

Повишен интерес предизвика гласуването за градска Дума в Москва, където местната избирателна комисия отказа регистрация на почти всички кандидати на извънпарламентарната опозиция.

Същевременно всички кандидати на властта се явиха като независими, за да се разграничат от все по-малко популярната управляваща партия „Единна Русия“.

В навечерието на вота опозиционерът Алексей Навални предложи да избирателите да приложат така нареченото от него „умно гласуване“: навсякъде да подкрепят кандидатите на опозицията с най-големи шансове за победа срещу управляващите.

Големият печеливш от „умното гласуване“ в Москва се оказа Комунистическата партия на Генадий Зюганов, която си осигури 13 мандата в новия парламент.

Управляващите контролираха 38 мандата от общо 45 в руската столица. В новия парламент те ще разполагат с 26.

„Единна Русия“ претърпя поражение в Хабаровския край. На изборите за местно законодателно събрание тя се класира трета след Либерално-демократическата и Комунистическата партия. Подобно беше разпределението на гласовете и на частичните парламентарни избори там.

За сметка на това управляващата партия спечели убедително още на първия тур в 16-те региона, където гласуването беше губернатори.

Полицията не е допуснала нарушения на обществения ред, които могат да повлияят на резултатите от вчерашните местни и регионални избори в Русия, съобщиха от руското Министерство на вътрешните работи.

За опазването на реда в избирателните участъци са били задействани над 130 хиляди служители, подпомагани от военнослужещи от Росгвардия и частни и обществени организации за охрана. В 85-те региона на страната се проведоха избори на различни нива, включително за губернатори, местни парламенти и кметове.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Любов Собол на протест на опозицията в Москва.

Москва не допуска опозиционери до местните избори

Руските власти отказаха днес да регистрират близо 30 кандидати за местните избори за московска Дума, включително критици на президента Владимир Путин, въпреки протестите срещу това решение, предаде АФП. Опозиционни политици се бореха да бъдат..

публикувано на 16.07.19 в 15:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Отложената либерализация лишава енергетиката да е в пазарни условия

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.  Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев,..

публикувано на 25.04.24 в 13:43

За безопасен Великден: Онлайн само в регистриран магазин, печат за агнешкото, номер на яйцата

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:35

Мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия

44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната. При предприетото разследване е установено, че от началото на..

публикувано на 25.04.24 в 13:31
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната ѝ. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас.  В..

публикувано на 25.04.24 в 13:24
Иван Таков

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. Това решение е взето единодушно тази сутрин на заседание на групата на Местната коалиция, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван..

публикувано на 25.04.24 в 13:23
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55