Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдийската колегия на ВСС отново не се произнесе по молбата за освобождаване на Методи Лалов

| обновено на 09.09.19 в 14:48
Методи Лалов
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет днес отново не се произнесе по молбата на бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов да бъде освободен като магистрат.

Според мнозинството от съдебните кадровици тя е била внесена в нарушение на процедурата, защото преди това не е била обсъдена от специализираната Комисия за атестирането и конкурсите.

Формалната причина беше, че молбата на Лалов не била разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите. Тя трябва да каже има ли магистратът неприключили дела. Именно едно произнасяне на Методи Лалов по искане за промяна на мярка за неотклонение на непълнолетен, беше втората причина за отлагане на гласуването. Отлагане, в което някой видяха възможност да се даде шанс на все още съдията да изпълни задълженията си Закона за съдебната власт.

40-минутното заседание, което на моменти беше доста разгорещено, приключи с гласуване 8 срещу 3 в полза на предложението - оставката на Методи Лалов да се върне в Съдийската колегия при строго спазване на процедурата. Кога ще се случи това не стана ясно, тоест въпросителните за това ще успее ли той да се включи в предстоящата изборна кампания остават.

Вероника Имова, член на Съдийската колегия, обясни днес мотивите за отлагането: „Вярно е, че правото на оставка е субективно право и задължава органа да се произнесе положително по тази оставка, но има едно „но“ и то е записано в закона за съдебната власт, в който са преценени конституционните ценности право на оставка и право на правосъдие. Затова в чл. 166, ал. 2 е дадена възможност на магистрата да си изпише делата и това е единственото формално условие, което е поставено преди органът да вземе решение относно основателността на неговото искане за прекратяване на правоотношенията му…Затова не можем да говорим принуждаване на колегата да упражнява принудително труд“.

Лалов поиска да напусне системата на 1 август. Спазвайки задължителното едномесечно предизвестие, магистратът посочи като дата 2 септември. Първите два опита за произнасяне по молбата бяха през ваканционния август и се провалиха поради липса на кворум.

За разлика от членовете на Прокурорската колегия, които прекъснаха летните си отпуски, за да възстановят като прокурор бившия шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, кадровиците от Съдийската не го направиха.

Първият път в залата имаше едва четирима членове, а ден преди втората, определена от председателя на ВКС Лозан Панов, дата стана ясно, че кворум пак няма да бъде постигнат.

За днес предварително беше обявено, че този път съдебните кадровици ще успеят да се съберат, за да вземат решение по молбата на Методи Лалов, макар и седмица след пожеланата от него дата.

Магистратът мотивира желанието си да напусне системата с липсата на реформи в нея и с убедеността си, че ще е по - полезен, ако влезе в политиката.

Вече стана ясно, че Методи Лалов е поканен да оглави листата на Демократична България за предстоящите местни избори. Пречка за това обаче може да се окаже липсата на решение по искането му от страната на Съдийската колегия  на Висшия съдебен съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април

"Булгаргаз" запазва прогнозата и поиска природният газ да поскъпне с около 2% през април. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на синьото гориво. Окончателно решение ще бъде взето на 1 април. За разлика от март, когато поевтиняването на синьото гориво беше значително,..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни сектори - от опити да се прикрият виновните политически лица за железопътната катастрофа, която..

публикувано на 28.03.24 в 10:54
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31
Павела Митова

ИТН с критика към МС за решението Министерството на енергетиката да изкупи дълговете на Топлофикация София

С декларации започна заседанието на Народното събрание. Павела Митова от "Има такъв народ" критикува вчерашното решение на правителството, с което Министерството на енергетиката получава близо 1 милиард и 600 милиона лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз":..

публикувано на 28.03.24 в 10:30

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30