Протест срещу руската изложба в София, предизвикала критики и полемика

| обновено на 09.09.19 в 17:17
Протестът пред Руския културно-информационен център е организиран от БЗНС на Николай Ненчев.
Снимка: Валерия Николова

Пред Руския културно-информационен център в столицата се провежда протест срещу откритата преди час изложба, чиито надслов, след протест на българското външно министерство, беше сменен на „Пътят към Победата - исторически източници разказват“.

Ето какво казаха част от участниците в протеста:

„Аз против руския народ като такъв нямам нищо против, но едно е руският народ. Такава искрена дружба не съм имал дори с българи. Това си е чиста проба великоруски шовинизъм, който се прави тука, пропаганда, преиначаване на историята и промиване на мозъците на младите“.

„Да обявяват, че са освободили държавите от Югоизточна и Източна Европа, не е вярно. Те са победили техния доскорошен приятел и брат Хитлер, който ги е нападнал, и това е все пак свършена добра работа за света“.

„Протестирам срещу изопачаване на историята“.

От „Руското историческо общество“ посвещават експозицията на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма с акцент върху България и събитията, свързани с 9 септември 1944 година.

След острата реакция на българското министерство на външните работи обаче надсловът на изложбата бе сменен с „Пътят към Победата - исторически източници разказват“, а Москва обвини София, че пренаписва историята.

Министерството на външните работи излезе с официална позиция по повод организираното от посолството на Руската федерация събитие, която отекна и в Москва.

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“, се казва в съобщението на МВнР.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини България, че пренаписва фактите и заяви, че  критиките към наложеното от съветската окупация тоталитарно управление в Източна Европа са равносилни на отхвърляне ролята на СССР за разгрома на нацистка Германия.

По-късно обаче плакатът и надсловът към събитието във фейсбук-страницата на посолството на Руската федерация в София бе променен на „Пътят към Победата - исторически източници разказват“.

Изложбата ще е първата от поредица експозиции, които ще бъдат показани в държави от Източна Европа и включва документи, които до скоро са носели гриф „строго секретно“, казаха пред БНР от фондацията „История на Отечеството“, които заедно с Руското историческо общество са подготвили експозицията.

Пред БНР Константин Могилевский, историк и един от авторите на изложбата, отрече тя да цели намеса във вътрешните работи на България.

Репортаж за откриването изложбата можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33