Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на „Русофили“ Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски организации

| обновено на 10.09.19 в 17:04
Николай Малинов, председател на движение "Русофили"
Снимка: БГНЕС

Председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски организации, обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в МВР.  

Малинов е освободен срещу гаранция от 50 000 лева, като му е забранено да напуска страната.

Соченият за близък до руския президент Путин Леонид Решетников е с 10-годишна забрана за влизане в България заради същото разследване, каза още Цацаров.

Заплахата за националната ни сигурност от движение „Русофили“ е дошла от досъдебно производство за пране на пари, което е започнало през юли т.г., обясни Цацаров.

Вчера това производство е приключило с ареста на Малинов и с претърсвания на 11 адреса в 3 града – София, Брезник и Перник. В тях са открити множество документи, включително докладни записки, които според прокуратурата доказват, че Николай Малинов е работел срещу националните интереси на страната.

Другият резултат от досъдебното производство е забраната за влизане в страната на Решетников.

„Веднага след установяването на тази схема прокуратурата възложи на ДАНС изпълнение на множество оперативни мероприятия, включително по линия на финансовото разузнаване. В резултат на това са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната – българския обществен и политически живот, както и с дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика. Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси под различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона“.

Малинов е контактувал с две руски дружества – Руски институт за стратегически изследвания и Общество „Двуглав орел“.

Случаят бе пряко обвързан и с източването на КТБ. В един от адресите, претърсени вчера, са намерени няколко докладни записки – на руски и български език, в които се обяснява как трябва да бъдат прехвърлени активи в размер на около 500 млн. евро от  Цветан Василев до руския бизнесмен Константин Малофеев. Обяснява се още, че трябва да се намери начин да бъде върнато влиянието в една телекомуникационна компания, както и в „Дунарит“ и „Авионамс“. 

Освен това в друга докладна пишело, че трябва да се използват всякакви възможности за преориентиране на политическото поведение на страната в посока приятелство с Русия – с помощта на телевизия или мощен интернет сайт.

Разследването продължава. За момента задържан и с обвинения е единствено Николай Малинов. 

„Скъпи приятели! Американците започнаха кампания „руски шпиони в България“, написа във Фейсбук Леонид Решетников.

„…опитват се да свържат нашето общество за руско историческо просвещение „Двуглав орел“, което работи само в Русия, към някакви фантастични планове. Но това им е достатъчно да громят истинските български патриоти. Уверен съм, че с тези акции настоящата българска власт напълно ще се дискредитира в очите на българския народ. Да нападат хора само затова, че почитат традициите и историята, жертвите, дадени от Русия при създаването на българската държава могат само враговете на България“, пише Решетников в профила си в социалната мрежа. 

От звуковите файлове можете да чуете още подробности по темата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тома Биков

Тома Биков: Българо-руските отношения не са под въпрос

Българо-руските отношения не са под въпрос. Работи се по общи проекти. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков, коментирайки на пресконференция в централата на управляващата партия повдигнатото обвинение в шпионаж на председателя на "Русофили" Николай..

публикувано на 10.09.19 в 18:26

Президентът очаква неоспорими факти за шпионажа в полза на Русия

Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. За това очаквам от следствието да представи  неоспорими факти, каза президентът Румен Радев в Пловдив по повод шпионския скандал . „В противен случай ще остане съмнението, че..

публикувано на 10.09.19 в 15:00

БСП определи като провокация арестите на Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева

Начинът, по който са задържани от полицията Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева, е провокативен и БСП остро го осъжда. Това заяви на извънреден брифинг лидерът на социалистите Корнелия Нинова. По думите й „шпионаж в полза на чужда държава“ е едно от..

публикувано на 10.09.19 в 17:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще..

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил...

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в..

публикувано на 25.04.24 в 07:51