Борисов: Ресорът на България в ЕК бе договарян паралелно с поста на Кристалина Георгиева в МВФ

| обновено на 11.09.19 в 12:56
Премиерът Бойко Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов коментира ресора на българския еврокомисар Мария Габриел. Той заяви, че договарянето на отговорностите на Габриел в следващата комисия е било обвързано с директорския пост на Кристалина Георгиева в Международния валутен фонд.

За негативните коментари от страна на БСП, че България получава маловажен ресор, премиерът каза:

„Липсата на опит и младостта, на това го отдавам, на нашите политически опоненти, и откровената злоба, разбира се“.

Ресорът на Мария Габриел е „първа точка в Европа“

Премиерът подчерта, че България получава ресора „Иновации и младеж“, защото са оценени традициите у нас.

„И най-иновативни мозъци от типа на Джон Атанасов и много други. На България беше даден ресор, който освен че е първа точка в програмата на правителството, е и първа точка в Европа. Да се даде бъдеще на младите хора“.

Постът на Габриел е договарян паралелно с този, който трябва да заеме Георгиева като ръководител на МВФ, допълни Борисов.

„Една от двете глобални институции с хиляда милиарда долара бюджет. Знаете ли как се променят правила на избора на шеф на МВФ, ако няма тази огромна подкрепа за българския кандидат“.

При други обстоятелства - външен министър на ЕС

Борисов заяви още, че при други обстоятелства България е можела да получи поста на върховен представител на Европейския съюз по външната политика и въпросите на сигурността - т.нар. външен министър на съюза. За него беше номиниран испанецът Жозеп Борел.

По-рано той поздрави Габриел, че получава ресор „Иновации и образование“ в новата Европейска комисия.

Според него това е „изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС“.

„Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата „Хоризонт Европа“, от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове", написа премиерът във Фейсбук. 

И благодари на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че е удържала думата си и ни е дала ресор, свързан с образование, иновации и нови технологии.  

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33