НС разширява правомощията на общинските служители за опазване на обществения ред

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Парламентът ще разшири правомощията на общинските служители при опазване на обществения ред. Очаква се депутатите да приемат на първо четене промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация, предложени от депутатите Емил Христов и Искрен Веселинов.

Общинските служители ще имат нови правомощия – да изискват документи от нарушителите, да съставят протоколи за предупреждение, временно да ограничават правото на придвижване на лице нарушител до явяване на полицейските органи и връчване на предписание за отстраняване на извършеното нарушение.

Законопроектът създава и условия за по-ефективно изпълнение на дейността на тези звена, а също и за увеличаване на постъпленията от наложени глоби и санкции.

Промените не отменят възможността общините да разполагат с ресурс и да ползват структурите на общинската полиция по закона за МВР за по-сложни и комплексни задачи, и да изискват прилагането на полицейски функции.

Предвижда се с акт на Министерски съвет да се определи редът и дейността на изградените местни комисии по обществен ред и сигурност.

С оглед подобряването на пътно-транспортната обстановка в населените места, в законопроекта е предвидено изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата за ускорено изграждане на мрежа от технически средства и системи за контрол и наблюдение.  С тази цел се предлага възможността този контрол да се осъществява от общинските власти.

Депутатите ще ратифицират и протокол за изменение на конвенцията за защита на лицата при автоматичната обработка на личните данни, който е подписан на 10 октомври 2018 г. в Страсбург.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33